Autorem letního pavilonu Serpentine Gallery 2012 budou H&deM a Ai Weiwei

Zdroj
Sepentine Gallery
Vložil
Petr Šmídek
12.02.2012 19:00
Jacques Herzog
Pierre de Meuron
Herzog & de Meuron

Po společném návrhu národního stadionu pro olympijské hry v Pekingu před čtyřmi roky se švýcarští architekti Herzog&deMeuron opět sejdou s čínským umělcem Ai Weiwei u stavby letního pavilonu pro londýnskou Serpentine Gallery. Loňský pavilon od Petera Zumthora v sobě ukrýval kontemplativní zahradu holandského krajinného architekta Pieta Oudolfa. Letošní, dvanáctý pavilon má návštěvníky ještě více vytrhnout z městského shonu a dostat je pod zem: výkopová jáma má zrcadlit hladinu spodní vody a zároveň odkrývat zbytky základů předchozích pavilonů.
„Staré fundamenty mají vytvořit zmatek se zamotanými liniemi podobným krejčovskému střihu. Vznikne tím nezaměnitelná krajina, jakou bychom mohli sami jen stěží vymyslet. Výsledný náhodný tvar je tak skutečným darem.“
Z odhalených zbytků starých pavilonů architekti vystřihnou novou strukturu, mezi níž budou stěny a jedenáct sloupů. Přibude jeden nový sloup, který je pojmenován jako „Žolík“ a může být umístěn zcela libovolně. Nad archeologickými vykopávkami se bude přibližně ve výšce jeden a půl metru nad jámou vznášet střecha, která bude zrcadlit proměnlivou londýnskou oblohu.

Více informací >

0 komentářů
přidat komentář

Související články