Praha má připravené změny, které se týkají přestavby tří nádraží

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
08.02.2012 21:35
Praha

Praha - Hlavní město má připravené změny územního plánu, které by měly umožnit přestavbu Masarykova, Smíchovského a Nákladového nádraží Žižkov. Ani jedna z nich ale zřejmě nebude v blízké době dokončena. ČTK to řekla ředitelka magistrátního odboru územního plánu Jitka Cvetlerová. K přestavbě nádraží na Smíchově má připomínky Praha 5, v případě Masarykova nádraží se vede spor o zachování poštovní budovy. Žižkovské nádraží zase čeká, zda bude jeho hlavní budova vyhlášena kulturní památkou.

    Nejblíže ke schválení má podle Cvetlerové zřejmě změna týkající se Masarykova nádraží. Podle ředitelky se ale v poslední verzi návrhu projevil spor mezi o zachování poštovního domu, které požadují památkáři. "Nedošlo ke shodě, proto se pro koleje musel vrátit prostor v severní části nádraží, která měla být původně určena k zástavbě," uvedla Cvetlerová. Pro výstavbu by tak bylo vyhrazeno jen území směrem k autobusovému nádraží Florenc. S tím ale podle Cvetlerové nesouhlasí investor.
    Změna bude od 15. února vystavena na pražské magistrátu, 16. března se bude konat veřejné projednání. Změny týkající se Nákladového nádraží Žižkov a Smíchovského nádraží už byly s veřejností projednány v lednu.
    K plánu na přestavbu Smíchovského nádraží má ale připomínky Praha 5, která si kvůli tomu nechala zpracovat novou studii. V původním návrhu se počítalo s vedením dopravy Vltavskou ulicí kolem Ženských domovů, což se radnici nelíbí. Jiný názor má radnice i na umístění autobusového terminálu, uvedli zástupci radnice v únorovém čísle radničního zpravodaje Pětka pro vás. "Tu změnu pravděpodobně taky neschválíme. Pokud se vyhoví městské části, bude se muset vše znovu dořešit a projednat," poznamenala Cvetlerová.
    V případě Nákladového nádraží Žižkov změna čeká na rozhodnutí ministerstva kultury ohledně prohlášení nádražní budovy památkou. "Zatím nic nového. Je to v procesu," řekla ČTK mluvčí ministerstva kultury Eva Tichá. Ministerstvo ale má k dispozici posudky, které vyhlášení památky podporují. Předpokládá se tedy, že by se budova památkou mohla stát. "To by znamenalo přepracovat studii, vyřešit dopravu s ohledem na zachování budovy a pak znovu projednat," konstatovala Cvetlerová.
    Přestavba čeká také zchátralé nádraží Vyšehrad. Zástupci Prahy 2 dnes oznámili, že se s investorem na podobě přestavby dohodli. Investor snížil výšku plánovaných přístaveb, městská část za to slibuje, že se nebude proti případnému stavebnímu povolení odvolávat. Developeři v budoucnu plánují rovněž přestavbu nádraží v Bubnech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články