Bytový dům ve Vancouveru od Normana Fostera

Zdroj
Foster and Partners
Vložil
Tisková zpráva
05.02.2012 10:45
Lord Norman Foster

Na konci minulého roku vyrostl v centru kanadského Vancoveru pětatřicetiposchoďový objekt, který kromě bytů tvoří také kanceláře a obchodní prostory. Návrh londýnské kanceláře Foster and Partners se tyčí nad památkově chráněnou stavbou ve stylu Baux-Arts z 20. let minulého století. Jameson House je prvním bytovým objektem Fosterovy kanceláře na severoamerickém kontinentu. Historický objekt Ceperley Rounsfell Building byl pečlivě obnoven do svého původního stavu. Méně hodnotný objekt Royal Financing Building si zachoval jen průčelí.
Spodních jedenáct podlaží domu tvoří kanceláře a obchody. Nad nimi pak leží 23 pater bytů. Vnější ztvárnění domu v sobě odráží tyto dvě odlišné funkce: zatímco spodní kancelářskou budovu tvoří hladká skleněná fasáda, tak horní obytná patra jsou obalena čtveřicí půlkruhových výklenků, aby umožňovaly co nejvíce denního osvětlení a výhled na vancouverský záliv. Vnitřní prostory lze podle potřeby členit, obývací pokoj se přitom nachází v okenním výklenku. Na vrcholu věžového domu se kromě dvou rozlehlých apartmánů nachází také a střešní zahrada.

„Vancouver má senzační polohu. Je obklopen horami a mořem. Návrh těží z této fantastické krajiny. Svými balkóny a panoramatickými okny umožňuje výhled na ni. Kromě toho Jameson House disponuje s řadou klíčových témat, s nimiž se naše kancelář zabývá: spojuje původní objekt s novou stavbou, má vysoce zhuštěné funkční využití, nabízí trvale udržitelný model městského bydlení a ukazuje inovativní způsob vývoje výškových budov beroucí ohled na celkové zlepšení životního prostředí“.
Norman Foster
0 komentářů
přidat komentář

Související články