Pětadvacet umělců, studií a obchodů soutěží o titul designér roku

Vložil
ČTK
01.02.2012 21:05
Praha

Praha - Pětadvacet designérů, studií nebo i obchodů dostalo dnes večer nominace na cenu Czech Grand Design. V letošním ročníku budou poprvé mít samostatnou kategorii šperkaři, kde jsou nominovaní Jiří Belda, Klára Šípková a Zdeněk Vacek s Danielem Poštou.

    V dalších šesti kategoriích je také po třech nominovaných, na objev roku aspirují čtyři autoři včetně Anny Marešové, která za svůj návrh erotických pomůcek dostala už i Národní cenu za studentský design a vysloužila si s ním výrazný mediální ohlas.
    V kategorii Designér roku může letos vyhrát Jaroslav Juřica se svou židlí No.2, Jiří Pelcl za světlo Star Track, křeslo Snug, nápojový set Stone a kolekci nábytku Luxury Dwelling nebo Rony Plesl za lustr Uovo a nápojový set Poppyhead. Z módních návrhářů mají nominace Zuzana Kubíčková, Hana Zárubová a Denisa Nová.
    Také mezi grafickými designéry se objevují známá jména a účastníci minulých ročníků soutěže - Petr Babák a studio Laboratoř, Matěj Činčera a Štěpán Malovec. Kategorie Fotograf roku zatím patří jménům Adam Holý, Bára Prášilová, která soutěží s fotografiemi kolekce Air Force pro Hanu Zárubovou, a Karin Zadrick. Na titul Obchod roku aspirují Minty, Papelote a Prague Kabinet a Výrobcem roku může být Brokis, Elton hodinářská nebo Lasvit.
    Odborná porota složená z kurátorů, teoretiků a publicistů bude designérské produkty hodnotit ještě v dalším kole a výsledky oznámí 10. března ve Stavovském divadle.
    Loňskou cenu za nejlepší design vyhrálo studio Olgoj Chorchoj za návrh sáněk, lamp, kolekce nápojového skla, čajové konvice a kazetové podlahy. Studio také připravilo podobu ceny pro letošní laureáty. Designéři Michal Froněk a Jan Němeček vymysleli velkou litinovou medaili s číslem jedna.
    Stejně jako v dalších oborech mají výroční ceny za nejlepší design pravidelně upozorňovat veřejnost odbornou i laickou na mimořádné osobnosti a činy v daném oboru. Ceny Czech Grand Design pořádá agentura Profil Media, která už několik let připravuje v Praze přehlídku Designblok.
0 komentářů
přidat komentář

Související články