Nominace západočeských lázní do UNESCO má být podána v roce 2015

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
01.02.2012 20:50
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Nominace Západočeského lázeňského trojúhelníku k zápisu na seznam světového dědictví UNESCO má být podána patrně v roce 2015. Do té doby by už měla vzniknout nominační dokumentace, aby ji mohla Česká republika oficiálně předložit Centru UNESCO společně se žádostí o zápis na seznam. Vyplývá to ze závěrů zasedání mezinárodní skupiny expertů, která bude chystat odborné podklady pro nominaci významných evropských lázní včetně Františkových Lázní, Karlových Varů a Mariánských Lázní. ČTK o tom dnes informovala mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

    Zasedání skupiny, které svolaly koncem ledna Karlovy Vary, navazovalo na závěry z mezinárodního jednání odborníků specializovaných na evropské lázně. Tuto akci pořádal Karlovarský kraj loni v květnu a zúčastnili se jí odborníci z Británie, Francie, Německa, Belgie a České republiky. "Vznik skupiny je další etapa procesu, do něhož se aktivně zapojily Karlovy Vary jako vedoucí projektu nejen za města našeho regionu, ale i za další evropské lázně. Karlovarský kraj zůstává koordinátorem nominace," uvedla radní kraje Eva Valjentová (KSČM).
    Expertní skupina se shodla na základních bodech, které charakterizují podobu mezinárodní sériové nominace významných minerálních lázní Evropy a stanovují základní časový harmonogram přípravy nominace. Další jednání komise se uskuteční asi v polovině června 2012 v anglickém Bathu, který již je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO zapsán. "Toto jednání by mělo doporučit ministerstvu kultury definitivní výběr lokalit pro sériovou nominaci," uvedla Valjentová.
    Lázně, které se budou ucházet o sériovou nominaci, musejí být do konce roku 2012 zapsány v národních indikativních seznamech. Nominována mohou být pouze ta lázeňská místa, která mají přírodní minerální prameny. Bude hodnocen například celkový urbanistický koncept měst, architektonická hodnota klíčových lázeňských staveb nebo kulturní a duchovní význam.
    Případný zápis lázeňských měst do seznamu památek UNESCO neznamená, že se takříkajíc zakonzervují a nebudou se už moci rozvíjet, uvedl náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák (KOA). Zápis znamená, že města uvedená v seznamu požívají nejvyšší stupeň národní ochrany památek. To jim případně umožní mnohem lehčí přístup k některým dotacím. I Česko má dotační program určený pro památky ze seznamu UNESCO. Peníze z něj lze využívat například na propagaci památek. Počet památek zapsaných na seznamu UNESCO se blíží k tisíci. Největší podíl tvoří památky z Evropy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články