Pět výtvarníků skupiny A7 představuje v Olomouci Obrazy a obrázky

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
31.01.2012 21:35
Olomouc

Olomouc - Autoři výtvarné skupiny A7, které spojovala vedle společného pohledu na umění i profese architektů, představí svá díla v olomoucké Galerii G na výstavě nazvané Obrazy a obrázky. Návštěvníci se mohou těšit na kresby, malby či akvarely Zdeňka Coufala, Milana Červinky, Miloše Suchánka, Ivo Šimoníka a Karla Typovského. Vernisáž se koná ve středu.

    Výtvarná skupina A7 je volné sdružení původně sedmi nezávislých architektů, kteří po skončení aktivní architektonické činnosti rozvíjejí své výtvarné zájmy ve volné tvorbě. Členy skupiny narozené ve 20. a 30. letech minulého století spojovala působení v olomouckém Stavoprojektu, zájmy i kulturní orientace. "Výstavy jsme pořádali nejprve na chodbách Stavoprojektu, kde nás mrzelo, že musíme stále dokola dělat samé paneláky. Umožňovalo nám to odpoutat se od každodenní práce," řekl dnes novinářům Typovský. První společnou výstavu mimo Stavoprojekt uspořádali autoři v roce 1993 ve Velkých Karlovicích. "Tam nás napadlo, že by to mohlo fungovat a pokračovali jsme dál jako skupina A7. Z původních sedmi členů již dva zemřeli," doplnil Typovský. Od té doby mají autoři za sebou zhruba 22 společných výstav.
    Pro olomouckou výstavu každý z autorů vybral ze své tvorby deset až 15 prací. Představují díla z dřívějšího období, ale i současnosti. Každý ze členů sdružení využívá jinou techniku a má vlastní styl. "Představuji akvarely, jimž říkám akvarely z batohu. Chodil jsem s ním krajinou a zachycoval ji třeba i pro mého vnuka, aby věděl, jak před 20 lety vypadala. Představuji tři etapy své tvorby. Měnily se náměty, forma i můj pohled na věci," uvedl Šimoník. Příroda, zejména Beskyd, dominuje i v díle Suchánka. Coufal vystavuje obrazy, pro něž mu byla inspirací zejména velká města i poezie. U Červinky hraje velkou roli při zobrazování okolního světa geometrie zdůrazněná barvou.
    Výstava v Galerii G potrvá do 2. března. Podle autorů by měla být v krajském městě poslední. "Ale to už jsme říkali nejméně třikrát," přiznávají s úsměvem. V dubnu hodlají uspořádat společnou výstavu také v Prostějově.
0 komentářů
přidat komentář