Zastupitelé Hajan čelí obžalobě z nezákonného prodeje pozemků

Vložil
ČTK
21.01.2012 13:00
Hajany (Brněnsko) - Šest zastupitelů obce Hajany čelí obžalobě z nezákonného prodeje obecních pozemků. Ke stíhaným patří i starosta Jaroslav Kokrhánek, který je od čtvrtku ve vazbě, protože se už třikrát nedostavil k soudnímu jednání a podle soudu se tak vyhýbal procesu. Případem se zabývá Okresní soud Brno-venkov. Napsal to dnes Brněnský deník Rovnost. Proces bude pokračovat v polovině února.
    Při nelegálních obchodech přišla údajně obec o asi devět milionů korun. Státní zástupce obžaloval šestici kvůli tomu, že v roce 2009 povolila nezákonný prodej pozemků obce zatížených restitucí. Už na nich stojí pět rozestavěných domů. Některé z nich jsou kvůli tomu zaplombované. Majitelé je tedy nemohou využívat ani dokončit, dokud se problém nevyřeší. První restituent, který měl pozemek dostat, už podal žalobu.
    Pozemky prodal obecní úřad pod cenou, a to jako ornou půdu. K mání byla za 40 až sto korun za metr čtvereční. Později ale zastupitelé povolili přeměnit tyto plochy na stavební pozemek. Nový majitel je teď prodává za 1800 korun za metr čtvereční.
    Starosta Kokrhánek svoji neúčast u soudu omlouval zdravotními problémy. Když to nechal soud prověřit, nic takového se nepotvrdilo. Proto nařídil Kokrhánkovo zatčení. Vedení obecního úřadu kvůli kauze převzal hajánecký místostarosta Leopold Mohyla.
0 komentářů
přidat komentář