Výstava v Plzni přibližuje legendární ateliér Sial a jeho tvorbu

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
19.01.2012 15:50
Plzeň

Plzeň - Zásadní vliv i tvorbu legendárního ateliéru Sial neboli Sdružení architektů a inženýrů Liberec přibližuje nová výstava Západočeské galerie v Plzni. Stavby z jejich dílny, mezi něž patří kromě jiných vysílač na Ještědu, pražský obchodní dům Máj nebo obchodní dům Ještěd v Liberci, zaujímají významné místo v dějinách české i světové architektury. Impulzem pro uspořádání výstavy bylo úmrtí vůdčí osobnosti sdružení, architekta Karla Hubáčka, loni v listopadu. Expozice je přístupná v Masných krámech do 15. dubna.
    "Návštěvníci uvidí 35 originálních plánů a 14 dobových i nových modelů staveb, mezi nimi ještědský vysílač, Českou boudu na Sněžce a další. Pětadvacet klíčových projektů dokumentujeme na 33 velkoformátových bannerech," řekl kurátor výstavy Jakub Potůček.
    Nápad připravit dokumentaci o Sialu vznikl před třemi lety. Organizátoři se snaží využít doby, kdy je ještě možné zadokumentovat vzpomínky aktérů.
    Zrod Sialu je spjat se společenským klimatem v 50. a 60. letech. "Nástup stalinismu v Československu v roce 1948 vedl ke zrušení soukromých ateliérů, architekti museli do státních projektových ústavů," řekl Potůček. V libereckém Stavoprojektu se tak zformovala skupina architektů a konstruktérů, která z něj před sovětskou invazí v srpnu 1968 odešla a do roku 1971 fungovala pod názvem Sial. Výjimečná byla například tím, že šlo o sdružení různých profesí, uvedl Potůček.
    Do tvorby Sialu se promítá postmodernismus, environmentální tendence, snahy o první energeticky úsporné stavby a další progresivní přístupy. Vůdčími osobnostmi sdružení, které hledalo východiska architektonické tvorby v technických inovacích, byli vedle Hubáčka architekt Miroslav Masák a statici Zdeněk Patrman a Václav Voda.
    Podle autora koncepce výstavy Rostislava Šváchy je zásadní přínos Sialu i v invenčním a svobodomyslném prostředí zaštiťovaným osobností Hubáčka. Právě v tomto prostředí se zrodilo klíčové dílo české architektury druhé poloviny 20. století - Hubáčkův a Patrmanův televizní vysílač s hotelem na Ještědu, který ještě před dokončením získal prestižní Perretovu cenu. Stavba vzbudila pozornost v zahraničí i mezi domácími mladými architekty, což vedlo v roce 1969 k založení Školky Sial pro talentované absolventy vysokých škol. Ateliér vedl Masák, v 60. až 80. letech jím prošla nejsilnější generace českých architektů. Řada z nich se po opuštění země prosadila v zahraničí.
    Výstava v Plzni přibližuje i další osudy Sialu, stavby z jeho dílny i návrhy, které zůstaly jen na papíře. Součástí projektu je čtyřsetstránková publikace, která byla vyhlášena nejkrásnější českou knihou roku 2010 v kategorii odborná a vědecká literatura.
    Galerie pořádá i komentované prohlídky, a to 14. února a 10. dubna.
0 komentářů
přidat komentář