Studie: Kanceláře si v Evropě nejvíce pronajímají banky

Vložil
ČTK
28.03.2006 13:20
Praha

PRAHA - Nejaktivnějším sektorem, který si v Evropě pronajímá kanceláře, je bankovnictví. V 17 hlavních evropských lokalitách si banky loni pronajaly 850.000 metrů čtverečních ploch, což představuje 13procentní podíl na veškerých pronájmech moderních ploch. Vyplývá to ze studie společnosti Cushman&Wakefield, která je přední světovou poradenskou firmou v oboru realit.
    Nejaktivnější je Paříž, kde se loni uskutečnilo téměř 30 procent všech evropských bankovních pronájmů, tedy zhruba 234.000 metrů čtverečních. Druhé místo obsadil Brusel s více než 113.000 m² pronajatých ploch. Na třetím místě je Londýn, kde si banky pronajaly 91.200 m². Evropsky největší transakcí byl pronájem 85.000 m² bance Dexia v Bruselu.
    Praha v žebříčku obsadila 12. místo, a předstihla tak například Barcelonu a Řím. Banky si loni v republice pronajaly téměř 14.500 moderních kancelářských ploch. Je to osmiprocentní podíl na veškerých kancelářských transakcích uskutečněných v loňském roce. Ve snaze o zvýšení efektivity banky pokračují ve stěhování zaměstnanců z více budov do jedné větší.
    "V Praze je pronájem kancelářských ploch ze strany bankovních institucí již více méně stabilizovaný," poznamenal vedoucí výzkumu v Cushman&Wakefield Karel Zeman. Za poslední dva roky k mimořádné transakci nedošlo. Z velké bankovní trojky se už Česká spořitelna usídlila v několika budovách na Budějovické, ČSOB si buduje novou centrálu v pražských Radlicích, kde by mělo pracovat na 2400 zaměstnanců. Již delší dobu se očekává obnovení nájmu Komerční banky, rozhodnutí ale ještě nepadlo.
    V Evropě se otevírají velké možnosti pro moderní bankovní koncepty jako například propojení s kavárnami nebo supermarkety. "Tyto trendy přijdou ze západní Evropy brzo i k nám," uvedl vedoucí pronájmu kancelářských ploch v Cushman&Wakefield Andrew Thompson.
    Rostoucí příjem domácností, častější užívání platebních karet, hypotéky a spotřebitelské úvěry znamenají pro bankovnictví velký růstový potenciál. "Očekáváme, že bude trvat několik dalších let. S tím budou spojeny požadavky bank na konsolidaci jejich nemovitostního portfolia," dodal Thompson.
0 komentářů
přidat komentář