Místo bývalé zahradnické školy v Brně chce firma obchody a byty

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
16.01.2012 19:10
Brno - V areálu bývalé zahradnické školy v Brně-Bohunicích chce jeho nový vlastník postavit sídliště s byty a obchody. Plány představil na tamní radnici. Jeho záměry přitom narážejí na územní plán i stanovisko radnice, která výstavbu nepodporuje. Nové sídliště by znamenalo potřebu udržovat nové silnice, chodníky, sekat zeleň i rozšiřovat stokovou síť. Už dnes je přitom zástavba v Bohunicích dost hustá a radnice má problémy zvládnout dnešní povinnosti, řekl dnes novinářům starosta Miloš Vrážel (ODS).
    Záměr soukromého vlastníka je potvrzením spekulací, které se v zahradnické škole vedly dávno před zavřením její brněnské pobočky. Škola v obavě před zrušením upozorňovala na to, že na její pozemky mají zálusk investoři. Jihomoravský kraj jako její zřizovatel ji však rozhodl sloučit se školou v Rajhradu u Brna, tam postavil novou budovu a budoucí zahradníky tam z Brna přestěhoval. Bývalou hlavní budovu brněnské školy pak získalo Brno, zároveň s tím na něj přešel i park, o který se studenti v Bohunicích starali zhruba 100 let. Zbývající budovy a pozemky kraj prodal.
    Areál za 40 milionů korun koupila nejdřív Vysoká škola Karla Engliše, vzápětí ho však od ní získala firma November Rain, která jí na koupi půjčila. Firmu později získala společnost se sídlem v Lichtenštejnsku. Počínání kraje vedeného hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) kritizoval lídr ODS pro krajské volby Jiří Crha. Upozornil na to, že poslední majitel pozemků a zřejmě i budoucí investor spoléhá na změnu územního plánu. "Po případné změně územního plánu by se cena pozemků mohla podle realitních expertů vyšplhat vysoko nad 100 milionů korun," uvedl dnes v tiskové zprávě.
    Kraj areál prodával nadvakrát, poprvé o něj za cenu 40 milionů korun nikdo neprojevil zájem. Podle Vrážela přitom polovinu kupní ceny může získat obratem zpět, když se vypořádá s nájemníky domů typu okal, které zároveň s areálem koupil. Jde o šest domků s pozemky, z nichž jeden do základů vyhořel, takže prý v podstatě jde o stavební parcelu. "Když jim to (nájemníkům) prodají, tak mají půlku kupní ceny zpátky," uvedl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články