V Mexiku otevřeli nejvyšší most světa

Vložil
ČTK
06.01.2012 21:40
Mexiko - Mexický prezident Felipe Calderón ve čtvrtek slavnostně otevřel most Baluarte, který je podle Guinnessovy knihy rekordů nejvyšší na světě. Přemosťuje údolí v pohoří Sierra Madre Occidental ve výšce 402,57 metru (výška mostovky nad nejnižším bodem terénu) a je součástí dálnice, která vede jedním nejtěžších terénů Mexika.
    Kabelový most je tak vysoký, že by se pod něj vešla Eiffelova věž, a dlouhý je 1124 metrů. "Tento projekt spojí lidi v severním Mexiku jako nikdy nic předtím," řekl Calderón při otevření mostu. Přítomni byli také zástupci Guinnessovy knihy rekordů, aby mu předali uznání o mimořádnosti technického díla.
    Otevření mostu je součástí akcí, jimiž si Mexiko připomíná 200. výročí získání nezávislosti na Španělsku. Doprava na něm bude zahájena později a úřady očekávají, že tato nová trasa oživí cestovní ruch i obchodní výměnu v oblasti.
    Dálnice mezi Mazatlánem na pacifickém pobřeží a vnitrozemským Durangem nahradí pověstnou a nebezpečnou silnici klikatící se horským terénem pohoří Sierra Madre Occidental, která nese jméno Ďáblova páteř. Kromě mostu Baluarte bude na trati dalších osm mostů o výšce přesahující 300 metrů a dále pak 60 tunelů. Cesta mezi Mazatlánem a Durangem by se měla zkrátit o šest hodin.
    Dálnice má být postupně dobudována a propojí nakonec obě pobřeží Mexika.
    Nejvyšším mostem podle výšky mostní konstrukce (343 metrů) je stále viadukt Millau ve Francii.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pracoval jsem vedle něj
Marcel Moravek
06.02.13 10:26
Gyga... Terra...
Jan Pavel
07.02.13 08:54
zobrazit všechny komentáře

Související články