Nový dům v Revoluční vyvolává spory

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
05.01.2012 18:00
Praha

Praha - Ostré spory mezi odborníky vyvolává projekt Novomlýnská brána, který architekti navrhují do centra Prahy na konec Revoluční ulice. Měl by zakončit ulici a stát se jakousi branou do středu města směrem od řeky. Podmínkou jeho vzniku je ale demolice starého domu. Projekt se nelíbí odborníkům z Národního památkového ústavu (NPÚ), ale městští památkáři mu již dali povolení.
    Majitel pozemku a domu počítá s investicí 250 milionů korun. Zástupce investora Radovan Karas dnes novinářům řekl, že jeho hlavní motivací je profit. "Druhá stránka je společenská, postavit něco, na čem by se všichni shodli. Je ale vidět, že všichni se na tom určitě neshodnou. Určitě nepůjdeme proti žádným povolením," řekl Karas.
    Dům by měl mít více funkcí, zatím se počítá především s obchody, kancelářemi a parkovacími místy, investor nevylučuje, že by v něm mohlo být i více bytů - záleží na poptávce. Projekt je podle něj v tomto smyslu vždy možné upravit.
    Pozemek vlastní společnost Brobosu Properties, jejímž předmětem podnikání je pronájem nemovitostí a realitní činnost; základní kapitál společnosti je podle obchodního rejstříku 200.000 korun. Společnost vznikla sloučením s předchozím vlastníkem nemovitosti Walter Titze a na nástupnickou společnost přešlo jmění zanikající společnosti; základní kapitál společnosti Walter Titze činil podle údajů z internetu 12,6 milionu korun. V obou společnostech figurují jen dva stejní jednatelé. Na financování stavby si společnost podle Karase chce půjčit od investičního fondu.
    Objemnou stavbu, která počítá s demolicí novorenesančního, dnes zdevastovaného domu a zakomponováním nízkého barokního domku, navrhuje ateliér DaM. Investor vyzval pět architektonických ateliérů, aby navrhli vyřešit situaci na předpolí Štefánikova mostu, o což se v minulosti pokoušeli již mnozí. Konalo se několik soutěží, v roce 2004 například prezentoval v Praze svůj návrh muzea Salvadora Dalího architekt Daniel Libeskind, který na okolní zástavbu příliš ohled nebral.
    Někteří odborníci kritizují i současný způsob výběru projektu - nejedná se o architektonickou soutěž vypsanou podle pravidel. "Jako soukromý investor nemusíme podle zákona vypisovat žádnou soutěž," uvádí Karas. Většina developerů tak dnes jedná.
    DaM navrhuje objekt, který není tradičním městským domem - nemá klasickou fasádu s okny. Relativně velmi objemná hmota má abstraktní tvar, plášť budovy má pokrývat perforovaný plech měděné barvy. Objekt by měl mít pasáž, která zpřístupní malebné zákoutí navazující Lannovy ulice.
    Architektonická kancelář DaM získala letos Grand Prix Obce architektů za polyfunkční dům v nedaleké Petrské čtvrti, má za sebou několik realizací v historické zástavbě. Věnuje se také rekonstrukcím, mimo jiné 12 let opravovala Palác šlechtičen na Pražském hradě. Za palác Euro v Praze získala cenu Klubu za starou Prahu, kterou tento spolek udílí nové architektuře v historickém prostředí. Projekt Novomlýnská brána se ale klubu nelíbí - zejména proto, že by měl kvůli němu zmizet starý dům.
    Ten nemá podle NPÚ výjimečnou uměleckohistorickou hodnotu, je však součástí Pražské památkové rezervace, tudíž je památkově chráněn jako její součást. Vědecká rada NPÚ se již dříve shodla na tom, že by mohl být zbourán, pokud by byl nahrazen novým objektem výjimečné kvality. Dnes prezentovaný návrh ale podle rady nepřináší žádnou přidanou hodnotu, jíž by měl být starý dům obětován. Podle historika architektury Zdeňka Lukeše je ale taková oběť pro vznik nové architektury a v zájmu vyřešení dlouholetého urbanistického problému v místě přijatelná.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
demence
Mirek Hujer
06.01.12 10:23
Chucpe
Vích
07.01.12 11:46
co dělat??
památkář
07.01.12 11:56
zobrazit všechny komentáře

Související články