Kladno schválí územní plán nejdříve v roce 2013

Zdroj
Matěj Říha
Vložil
ČTK
03.01.2012 19:20
Kladno

Kladno - Kladno připravuje územní plán, který budou zastupitelé nejdříve schvalovat v roce 2013. Nový územní plán počítá se zmenšením průmyslových zón a rozšířením bytové zástavby, řekl ČTK primátor Dan Jiránek (ODS). Architekti nyní ke konceptu plánu zpracovávají několik desítek připomínek. Dokument už nyní kritizuje opozice, podle které je příliš levný a nekvalitní.

    "Jedním z těch výsledků nového územního plánu bude zcela nepochybně zmenšení průmyslových zón, protože my ani ty dnešní plochy nemáme obsazené výrobou," uvedl Jiránek. Plán podle něj má řešit problémy s dopravou ve městě například vybudováním průtahu areálem bývalé Poldi.
    Podstatná změna se prý bude týkat možnosti umístění staveb na pozemky. "Daleko víc budeme regulovat, kolik plochy se bude moct zastavit. Stává se, že si podnikatelé koupí pozemek ve vilové čtvrti a pak se snaží na celé ploše postavit obytný dům s parkovištěm," vysvětlil Jiránek. Územní plán by měl údajně zabránit další výstavbě v sídlištích nebo umožnit výstavbu rodinných domů po odtěžení haldy u čtvrti Švermov.
    Ke konceptu územního plánu město obdrželo několik desítek připomínek, které nyní musejí architekti vyřešit. Podle opozičního zastupitele a bývalého primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) je samotný koncept nekvalitní kvůli jeho nízké ceně. Město jej prý nechalo zpracovat podle nejlevnější nabídky za cenu kolem 2,5 milionu korun. Obvyklá cena pro územní plány podobně velkých měst se podle něj pohybuje kolem osmi milionů. "Když to vysoutěžili za takovou cenu, tak tomu bude ta kvalita odpovídat," řekl ČTK Volf.
    Pozastavil se například nad plánovanou výstavbou obchvatu čtvrti Rozdělov, který by měl směřovat dopravu do tamní menší průmyslové zóny. "Teď jsou tam rodinné domy, kudy to nemůže vést," uvedl Volf. K obchvatu podle Jiránka směřovala většina připomínek. "Když je něco navrženo v rámci konceptu, tak to neznamená, že to bude schváleno v územním plánu," prohlásil Jiránek. S obchvatem se podle něj nedá v budoucnosti počítat, protože ho nemají v plánu okolní obce a kvůli utlumení výroby prý už "postrádá jakýkoliv smysl".
    Podle Volfa však koncept zahrnuje další problematické věci. Zmínil například stavbu parkoviště, které by mělo údajně vzniknout na kopci Sítenského údolí. Zpochybnil také plánované odtěžení haldy, místo které by měly vzniknout rodinné domy. Poznamenal také, že lidé o tvorbě územního plánu nejsou dostatečně informováni. "Těch chyb tam je strašně moc," dodal Volf.
    Zastupitelé se konceptem doplněným o připomínky budou patrně zabývat v polovině roku, nejdříve v příštím roce by pak měli schvalovat kompletní dokument. Nový stavební zákon městům nařizuje vyhotovit územní plán do roku 2015. Ve Středočeském kraji se s tímto dokumentem patrně nejdál dostali v Berouně, kde nový územní plán počítá se změnami zejména dopravního systému. Pokud bude schválen, tak zřejmě začne platit letos v létě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články