Olomouc chce postavit v Pekařské ulici nové trolejové sloupy

Vložil
ČTK
24.03.2006 09:10
Olomouc

OLOMOUC - Postavením nových trolejových sloupů v Pekařské a Denisově ulici hodlá olomoucká radnice vyřešit patovou situaci, do které ji přivedl nesouhlas majitelů místních domů se zavěšení tramvajových rozvodů na jejich nemovitosti. Kvůli nesouhlasnému stanovisku lidí radnice nemůže zahájit stomilionovou rekonstrukci ulic v historickém jádru města, kterou připravuje již od roku 1999. Informuje o tom dnes regionální deník Olomoucký den (Den).

Nové sloupy pro trakční vedení ale nejde umístit kamkoliv. Na některých místech to není technicky možné. V těchto případech je pro získání stavebního povolení nutné, aby si majitelé domů nechali ukotvení trolejí zapsat v katastru jako věcné břemeno. Lidé to ale většinou odmítají. "I když třeba s  umístěním za pronájem souhlasí, nechtějí nic měnit v zápisu nemovitosti na katastru. Bude na drážním úřadu, zda připustí výjimku bez zápisu do katastru, či zda přistoupí k omezení práv vlastníka," řekl deníku náměstek primátora Miroslav Petřík. To by znamenalo, že umístění závěsů na některých domech úředně nařídí.
Miroslav Dvořák z Drážního úřadu Olomouc takové řešení nevylučuje. "Bylo by to ale krajní řešení. Napřed by mělo dojít k dohodě mezi vlastníkem a investorem," řekl Dvořák.
Oprava obou ulic se začala připravovat již v  roce 1999. Kromě tramvajové trati na odpruženém podkladu se má v ulicích objevit nová rovná žulová dlažba s bezbariérovými chodníky. Současně bude rekonstruován vodovod, kanalizace a rozvod plynu. "Stavební práce pomocí nových technologií nijak neovlivní statiku domů," uvedl Václav Šnajdr z olomouckého magistrátu.
Pokud se radnici podaří získat stavební povolení, rekonstrukce začne v  únoru příštího roku a skončí do konce roku 2007.
0 komentářů
přidat komentář