Filozofická fakulta Masarykovy univerzity se asi dočká opravy

Zdroj
Tereza Fojtová
Vložil
ČTK
23.03.2006 16:10
Brno

Brno - Masarykova univerzita může začít s přípravou rekonstrukce areálu filozofické fakulty, která jako jediná dosud nebyla zahrnuta do rozsáhlých oprav historických budov školy. Na zahájení příprav se dohodlo vedení školy s ministryní školství Petrou Buzkovou, která to dnes řekla novinářům v Brně.
    Podle rektora univerzity Petra Fialy nebyla fakulta v minulosti zahrnuta do projektu obnovy celé materiálně technické základny školy, jejíž součástí je stavba univerzitního kampusu v Brně-Bohunicích. Celkové náklady projektu přesahují šest miliard korun. "Zřejmě byly od začátku stanoveny určité finanční limity a vybíraly se jen některé budovy," řekl Fiala, který v době rozhodování o celém projektu nebyl rektorem.
    Vedení školy o prostředky na opravu filozofické fakulty usiluje již delší dobu. S ohledem na velké množství peněz, které škola na řešení nedostatku prostor získávala od státu, to nebylo snadné, připustil rektor. Právě filozofická fakulta se ale podle něj v uplynulých letech výrazně rozvíjela. Oprava areálu by podle odhadů mohla stát zhruba 250 milionů korun.
     Nárůst množství peněz z kapitoly ministerstva školství do brněnských vysokých škol v posledních letech potvrdila i Buzková. Zatímco v roce 2003 tyto vysoké školy dostaly téměř miliardu korun, v letošním roce je plánováno přes 1,4 miliardy korun. Větší šanci na získání peněz mají ty brněnské školy, které jsou dobře připraveny, zdůraznila Buzková.
    Náklady na rekonstrukce historických budov a výstavby univerzitního městečka v letech 2002 až 2008 dosahují 6,42 miliardy korun. Ministerstvo školství se na financování podílí 2,2 miliardy korun. Zbytek pokrývá půjčka od Evropské investiční banky a vlastní peníze univerzity.
0 komentářů
přidat komentář

Související články