Rozhodnutí o stavbě Tyršova mostu v Přerově se znovu odkládá

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
23.03.2006 11:50
Přerov

Přerov - O minimálně další tři měsíce odložilo vedení přerovské radnice rozhodnutí o podobě nového Tyršova mostu, který má spojit břehy řeky Bečvy nedaleko centra města. O variantách stavby měli jednat zastupitelé v dubnu, město však materiál bude předkládat nejdříve v červnu. ČTK to řekl mluvčí přerovské radnice Bohuslav Přidal.
Ornitologové protestují proti variantě mostu s lanovou konstrukcí, kterou prosazuje radnice. Poukazují však na to, že město již přípravné práce zahájilo, aniž by vyčkalo na rozhodnutí zastupitelstva. Vedení radnice to však odmítá.
Místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek ČTK řekl, že představitelé města sice tvrdí, že rozhodnutí nechají na zastupitelstvu, zároveň ale odstartovali správní řízení o umístění mostu ve variantě s lany. "Zastupitelé se tak dozvědí, že je vše nachystané. Budou postaveni před hotovou věc a nezbude jim nic jiného než schválit to, co jim bylo předloženo," soudí ornitolog.
Mluvčí radnice připustil, že město přípravné práce zahájilo. Odůvodnil to však tím, že radnice potřebuje mít v rukou informace například o ceně stavby. Zastupitele prý však město obcházet nehodlá. "Pravdou je, že se na tom pracuje, abychom měli představu, kolik by to stálo. V žádném případě však není rozhodnuto, jsou to jen přípravné práce," řekl ČTK mluvčí.
Vedení města podle něj materiál o stavbě mostu zastupitelům nyní nepředloží, neboť není ještě detailně vypracován. "Další zastupitelstvo bude v červnu. Je pravda, že nás čas tlačí. Například silvestrovské oslavy se musí konat na druhé straně, protože na současnou lávku není povolen vstup většího množství lidí. Stav současného mostu není ideální, ale na druhou stranu je to běh na dlouhou trať. Chceme mít v ruce projektové a finanční záležitosti," doplnil mluvčí.
Most v hodnotě kolem 50 milionů korun vyvolal spor vedení radnice a místních ornitologů již před několika měsíci. Rada dává přednost variantě, která zvítězila v architektonicko- urbanistické soutěži z přelomu let 2003 a 2004. Podle ornitologů by však konstrukce se svislými lany nevyhnutelně zranila nebo zabila desítky až stovky volně žijících ptáků ročně. Vedení města tyto obavy nesdílí.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Něco hezkého o
šakal
23.03.06 11:46
zobrazit všechny komentáře

Související články