Městský dům | City House 2006

studentská ideová architektonická soutěž

Vložil
Jan Kratochvíl
01.06.2006 08:20
Společnost Nemetschek s.r.o ve spolupráci s Magistrátem města Brna a archiweb.cz vyhlašuje studentskou ideovou architektonic- kou soutěž "Městský dům | City House 2006".

Předmět soutěže

Předmětem soutěže je architektonický návrh městského domu. Dům se nachází na lukrativní nárožní parcele brněnských městských tříd Nové Sady a Hybešova.
Účastníci musí v první fázi svého návrhu definovat funkční obsah domu a poměrné zastoupení jednotlivých funkcí. Zvolený stavební program bude jedním z hodnotících kritérií při posuzování poroty.
V další fázi musí soutěžící najít adekvátní architektonický výraz městského domu na začátku 21. století. Uměřenost místu, pochopení genia loci, soudobý architektonický výraz a provozní uspořádání domu budou další kritéria, které vezme odborná porota v potaz.

Účel soutěže

Podpořit a motivovat studenty architektury a pozemního stavitelství přípravou zajímavého zadání pro jejich školní práce
  • Nabídka neotřelých řešení na využití lukrativní brněnské parcely
  • Demonstrace možností a kvalit AEC/CAD systému Allplan
Druh soutěže

Soutěž je ideová, architektonická, anonymní, jednokolová, studentská.

Účastníci soutěže

Soutěž je otevřena všem studentům vysokých škol architektonického nebo stavebního zaměření a SPŠ stavebních.
Na soutěži se též mohou podílet pracovní skupiny, pokud jsou takto deklarovány v okamžiku podání přihlášky. Akceptovány budou pouze projekty zpracované v AEC/CAD systému Allplan verze 17 a vyšší.

Registrace

Registrujte se na stránkách www.nemetschek.cz
Přihlášky do soutěže lze podat prostřednictvím e-mailu, faxem nebo poštou. Každý účastník musí vyplnit registrační formulář, který nalezne zde.

Pro možnost stáhnutí formuláře musíte být zaregistrováni. V registraci na www stránky uveďte do pole Zákaznické č.: STS05, a do pole Firma: Studentská soutěž

Vyplněním přihlášky do soutěže účastník uznává pravidla a podmínky soutěže uvedené v tomto dokumentu.

Po ukončení přihlašovacích formalit obdrží každý účastník identifikační kód umožňující anonymitu během soutěže.

Soutěžní podklady

  • Mapový podklad širších vztahů - MMB
  • Letecký snímek místa - Geodis
  • Fotodokumentace místa
  • Soutěžní podmínky
  • Regulační podmínky
Požadované přílohy soutěžního návrhu

Návrhy budou prezentovány anonymně. Proto žádná část soutěžního návrhu nesmí obsahovat podpis, heslo ani jinou grafickou značku, která by mohla vést k porušení anonymity. Dokumentace pro soutěž bude identifikována pouze účastnickým identifikačním kódem, umístěným na každém listu.

Grafická část
Soutěžní návrh bude prezentován na jednom výkrese rozměrů 70x100 cm na výšku. Bude nalepen na panel tloušťky 5 mm (Kapaplast, Forex apod.). Obsah, barevnost a grafické řešení výkresu se ponechává na uvážení soutěžících a bude jedním z kritérií při posuzování soutěžních návrhů.

Textová část
Průvodní architektonická zpráva by měla obsahovat objasnění a zdůvodnění hlavních myšlenek a zdůvodnění zvoleného funkčního a architektonického řešení domu. Bude vytisknuta na formátu A4 v max. počtu 3 stran a přiložena k soutěžnímu návrhu v počtu 2 kusů.

Digitální část
Hlavní výkres na panelu, půdorysy jednotlivých podlaží, řezy, pohledy, perspektivní pohledy, vizualizace, průvodní zpráva a další materiály budou současně odevzdány na CD-ROMu.
Formátem těchto příloh je PDF, případně TIFF a DOC.
Nedílnou součástí odevzdaných digitálních dat je záloha projektu provedena nástrojem pro zálohování v Allmenu/Vytvořit zálohu/Pojmenovaný projekt. Nastavení projektu musí být na položku `Projekt`, aby se zachovaly použité šrafy, vzory, fonty atd.
Tyto materiály slouží pro následnou prezentaci soutěžních návrhů v časopisech, na internetu apod. Odevzdání hlavního výkresu a průvodní zprávy v digitální podobě je povinné, přiložení dalších příloh je na uvážení soutěžících.


Podmínka zpracování

Projekt musí být vytvořen za podpory softwaru Allplan verze 17 a vyšší, případně souvisejících (Cinema 4D atd.).

Označení příloh

Soutěž je anonymní, veškeré přílohy je nutné označit identifikačním kódem, který bude přidělen soutěžícímu po jeho zaregistrování a vyplnění osobních údajů. Tento kód bude umístěn v pravém dolním rohu soutěžních panelů v rámečku 14 x 3 cm, bude rovněž uveden na titulní stránce průvodní zprávy a na vinětě CD-ROMu.

Způsob odevzdání

Panel, průvodní zprávy a CD-ROM budou vloženy do pevných desek a zabaleny do neporušeného obalu opatřeného nápisem `Studentská architektonická soutěž `Městský dům | City House` a označen účastnickým identifikačním kódem. Pouze na vnějším, odstranitelném obalu (např. obálce) může být uvedeno jméno odesílatele, a to pouze kvůli bezpečnému odeslání.
CD-ROM musí obsahovat projekt zkompletovaný ve formátu Allplan, včetně všech tištěných dokumentů (technická zpráva). Přijaty budou pouze projekty splňující tyto požadavky. Každý účastník může zaslat pouze jeden projekt.
Soutěžní návrhy budou doručeny osobně nebo kurýrem na adresu zadavatele soutěže.

Termíny soutěže

  • Vyhlášení soutěže: 1.6.2005
  • Registrace účastníků: do 15.10.2005
  • Odevzdání prací: do 15.1.2006
  • Vyhlášení výsledků: 30.1.2006
  • Výstava prací: únor - červen 2006
  • Soutěžní návrhy je nutné odevzdat nejpozději 15.1.2006 do 12:00 (při poštovním zaslání rozhoduje datum razítka), případně dříve jiným způsobem po individuální domluvě s vyhlašovatelem soutěže. Veškeré soutěžní dokumenty budou zaslány na náklady a riziko účastníka.
Kritéria hodnocení
  • Architektonická kvalita návrhu
  • Celková grafická prezentace návrhu
  • Důvody pro možné vyloučení ze soutěže
Důvody pro možné vyloučení ze soutěže

  • Nesplnění formálních podmínek zadání
  • Nesplnění obsahových podmínek zadání
  • Nesplnění regulačních podmínek zadání
Porota soutěže

Konečná rozhodnutí, metody a kritéria použitá k vyhodnocení projektů spadají do výhradního uvážení společnosti Nemetschek a jsou neodvolatelná. Porota důkladně přezkoumá každý projekt, aniž bude znát jména účastníků a vytvoří definitivní seznam umístění.

Porota:
Ing. arch. Ladislav Kuba - Kuba & Pilař architekti, Brno
Ing. arch. Vladimír Pacek - K4, a.s. Brno
Ing. arch. Jana Rosí - OÚPR Magistrát města Brna
Ing. arch. Jan Kratochvíl - archiweb.cz
Mgr. Jana Kostelecká - Centre for Central European Architecture
Ing. Stanislav Jáně - Nemetschek s.r.o.
Ing. Petr Míchal - Nemetschek s.r.o.

Náhradníci:
Mg.A. Petr Šmídek, archiweb.cz
Ing. arch. Zuzana Morávková, časopis ERA 21

Ceny

Hlavní cena - AEC/CAD systém Allplan, paket 200

v hodnotě 45.000,-Kč

Druhá cena - cena města Brna

15.000,-Kč

Třetí cena - cena společnosti Nemetschek s.r.o.

10.000,-Kč

2 odměny - cena archiwebu.cz

2x The Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture

Porota si vyhrazuje udělit ceny `ex equo` ekvivalentní k podílu celkové částky.

Zdanění cen a odměn: nad 10.000,- 20% - zdanění podléhá výherci ceny.

Náhrady

Projekty soutěžících, kteří splní podmínky zadání, avšak nezískají žádnou z odměn, budou zařazeni a prezentovány na výstavách a na webovských stránkách vyhlašovatele.
Soutěžící obdrží Certifikát účasti v soutěži.

Autorská práva

Autoři soutěžních návrhů mohou své soutěžní návrhy publikovat a mohou jich opět využít v jiném případě. Všechny odevzdané návrhy a přílohy se stávají majetkem vyhlašovatele soutěže, materiály odeslané do soutěže se nevrací. Autoři odevzdáním návrhů udělují souhlas užít jejich autorská díla pro účely této soutěže a pro prezentaci vyhlašovatele. Soutěžící odevzdáním návrhů vyjadřují souhlas s vystavením svých prací. Projekt v každém případě zůstává vlastnictvím autorů. Společnost Nemetschek se zavazuje, že nepoužije tyto práce pro zištné účely, nýbrž pouze pro rozmnožení a/nebo demonstraci tématu soutěže.

Protokol o průběhu soutěže ze zasedání poroty bude pořizovat vyhlašovatel soutěže, případně jiná pověřená osoba. Jeho správnost vyjádří každý z porotců podpisem. Tento protokol bude následně e-mailem soutěžícím zaslán.

Partneři soutěže
  • archiweb.cz
  • Statutární město Brno, Obor městské informatiky, pracoviště GIS
  • GEODIS spol. s r.o., Brno
Dodatek soutěže

Jedná se o studentskou ideovou architektonickou soutěž, iniciovanou společností Nemetschek jako soukromá soutěž a není předmětem zákonných ustanovení o veřejném udělování zakázek.

Přihlášky do soutěže se přijímají nejpozději do 15. října 2005!!!
Registrujte se na stránkách www.nemetschek.cz
0 komentářů
přidat komentář