Querkraft Architekten vystavují v Praze své netradiční projekty

Zdroj
ČTK
Vložil
Jan Kratochvíl
09.09.2005 18:25
PRAHA - Projekty a realizace kaváren, rodinných a obytných domů, kanceláří nebo průmyslových objektů vídeňského ateliéru Querkraft Architekten, který v roce 2004 získal prestižní cenu pro mladé evropské architekty a zastupoval Rakousko na Bienále v Benátkách, jsou odedneška vystaveny v pražské galerii Jaroslava Fragnera.
Architektura podle nás získává svůj význam používáním a ne jen svým designem," řekl dnes novinářům člen studia Jakob Dunkl. Architektura by podle něj měla skloubit poezii designu s funkcí. Projekty studia proto vznikají v úzké spolupráci s klienty. "Základ naší práce tedy spočívá v komunikaci," dodal architekt.
Architektonický ateliér Querkraft Architekten často používá netradiční prostředky jako například průhledné gumové zdi. Jejich projekty ale vznikají třeba i na základě levných materiálů, které se jim podaří získat. Důležitá je pro ateliér i práce s prostorem a okolím budov. "Hledáme nekonveční přístup k architektuře a protože každý klient a každý prostor a každá zakázka je jiná, i naše projekty vždy vypadají různě," řekl Dunkl.
Netradiční je i prezentace atelieru v galerii Jaroslava Fragnera. "Vytvořili jsem jakýsi bar a lidé si mohou svým vlastním tempem snímky promítané na stěny výstavní síně prohlížet u sklenice vína," řekl Dunkl. Zájemci si z tohoto důvodu mohou výstavu prohlédnou i v nestandardním večerním čase.
Architektonický ateliér Querkraft Architekten založili v roce 1998 čtyři absolventi vídeňské technické univerzity Jakob Dunkl, Gerd Erhartt, Peter Sapp a Michael Zinner. Zabývá se širokým spektrem staveb od průmyslových objektů, levného bydlení, kanceláří, obchodů až po rodinné domy. Výstava, která je první větší samostatnou prezentací jejich práce, bude v Praze do 23. října.
0 komentářů
přidat komentář