Odborníci již znají podobu expozice Arcidiecézního muzea

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
21.03.2006 11:20
Praha

    OLOMOUC - Odborníci již mají hotovou koncepci expozice v Arcidiecézním muzeu, které bude v Olomouci slavnostně otevřeno 1. června. Návštěvníkům nabídnou prohlídku nejlepších exponátů výtvarného umění, které po stovky let vznikaly na území celé Moravy, ale i sbírky olomouckých biskupů a arcibiskupů.
    "Koncepce výstavy je připravena. Do konce dubna by měly být v objektu dokončeny stavební úpravy a počátkem května se začne s instalací výstavy," řekl dnes ČTK mluvčí Arcidiecézního muzea Olomouc Pavel Vysloužil.
    Vedle jedné z nejkvalitnějších středoevropských sbírek starého malířství umožní Arcidiecézní muzeum svým návštěvníkům zhlédnout příklady gotického i barokního sochařství, sbírky prací ze slonoviny, proslulý kočár biskupa Troyera, liturgické předměty či mešní textilie. Dlouhodobá expozice představí výběr z tvorby mnoha malířů, sochařů, iluminátorů a uměleckých řemeslníků z celé Evropy.
    Ojedinělé muzeum vznikne v části někdejšího Přemyslovského paláce, který se opravuje od roku 1999. Rekonstrukce přijde zhruba na 250 milionů korun. Areál národní kulturní památky je dokladem tisíciletého stavebního vývoje - od pozůstatků knížecího paláce přes vrcholné románské, gotické a renesanční etapy až po pozdně barokní a rokokové interiéry. Představuje tak sám o sobě jedinečný exponát. Kromě stálé expozice nabídne muzeum prostory pro krátkodobé výstavy, lektorskou činnost a víceúčelový sál.
    Založení muzea inicioval při své návštěvě Olomouce v roce 1995 papež Jan Pavel II. O dva roky později pak ministerstvo kultury a Arcibiskupství olomoucké dospěly k dohodě, na jejímž základě bylo vybudováním a provozováním nového kulturního stánku pověřeno Muzeum umění Olomouc. Církev poskytla objekt a sbírky, stát se zavázal uhradit rekonstrukci a provoz. Olomoucký kraj jedná o převodu Muzeu umění včetně Arcidiecézního muzea na stát. Jde totiž o nadregionální instituci, na kterou kraj nemá peníze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články