Soukromé firmy plánují v Jihlavě stavbu stovek nových bytů

Zdroj
Věra Stejskalová
Vložil
ČTK
20.03.2006 11:15
Jihlava

JIHLAVA - Soukromé firmy plánují v Jihlavě stavbu několika stovek nových bytů. Kromě českých investorů chtějí do výstavby v krajském městě vstoupit i Španělé. Město se zaměřuje na přípravu lokalit pro rodinné nebo atriové domy. V Jihlavě během několika posledních let přibylo kolem 1000 bytů, podle realitních kanceláří je přesto poptávka stále vysoká. Bydlení si potřebují zajistit především pracovníci rostoucích průmyslových firem, zjistila dnes ČTK.

Dům se 72 byty v části Horní Kosov v dubnu dokončí jihlavský PSJ holding. "V červenci by mělo dojít k nastěhování prvních nájemníků," uvedl mluvčí Miroslav Fuks. Zájemci mohou vybírat mezi byty různých velikostí - od jednopokojových s kuchyňským koutem až po mezonetové s šesti pokoji a velkými terasami. V suterénu bude podzemní parkoviště pro 60 vozů. Obyvatelé budou mít k  dispozici také zónu se zelení a dětským hřištěm.
Ceny za metr čtvereční se pohybují od 17.500 korun až po 23.000 korun. "Zájem je především o garsonky v  ceně do 650.000 korun a registrujeme i významnou poptávku po větších bytech nejméně se třemi pokoji," zhodnotil Fuks.
V dubnu začne stavět tři činžovní domy se 77 byty třebíčský Pozemstav, dokončí je v závěru příštího roku. V lokalitě mezi ulicemi Ladova a Dr. Jiřího Procházky, blízko nemocnice, jsou vyprojektovány budovy celkem s 210 byty, mezi nimi i jedenáctipodlažní dům. Ceny se budou pohybovat od 800.000 do 2,6 milionu korun za byt. Rychlost výstavby celého komplexu bude podle investora záviset na poptávce.
Společnost Grupo Picasso, kterou založila skupina španělských podnikatelů, se v Jihlavě chystá zastavět provizorní parkoviště v Křížové ulici. Dům blízko Masarykova náměstí by měl nabídnout 30 luxusnějších bytů. Přípravy zastavil odmítavý postoj památkářů. "Město se odvolalo ke kraji a během tohoto týdne by mělo být jasno," řekl Tomáš Lakomý z městského odboru rozvoje.
Podle něj za poslední roky ve městě přibylo asi 1000 nových bytů a podobný počet ještě investoři chystají. Město proto bude chystat pozemky pro individuální výstavbu. Do podzimu připraví místo skoro pro 40 atriových domů v Heleníně. "Rádi bychom připravili také lokalitu pro volně stojící rodinné domy, kde si by si každý mohl postavit dům podle svého gusta," uvedl. V úvahu připadají pozemky ve Vysoké nebo v Hruškových Dvorech.
Podle realitních kanceláří poptávka po bytech v Jihlavě trvá. Lépe se prodávají garsonky. Kupují je pracovníci z celé republiky i ze Slovenska, kteří dojíždějí do firem Bosch Diesel nebo Automotive Lighting. Malé byty jim stačí, protože se na víkend vracejí k rodinám.
0 komentářů
přidat komentář