Muzeum vodárenství budilo už od rána velký zájem Pražanů

Zdroj
Václav Hrníčko
Vložil
ČTK
19.03.2006 18:20
Praha

PRAHA - Muzeum pražského vodárenství dnes od rána budilo zájem mladých i starých Pražanů. Veřejnosti je totiž přístupné jen občas. Tentokrát je to při příležitosti Světového dne vody. Den otevřených dveří, kdy je vstup zdarma, pokračuje ještě v neděli.

Přestože upoutávky slibují, že se návštěvníci seznámí s pražským vodárenstvím, dovědí se v expozici mnohem více. Uvidí fotografie akvaduktů ze starého Říma, ale i části vodovodního potrubí z pálené hlíny, které pocházejí ze starověké Troje z doby kolem 1200 let před Kristem.
Tradici pražského vodárenství sleduje expozice od 12. století, kdy už existovaly v hlavním městě první soukromé vodovody. Následují vltavské vodárny renesančního období, vodárenské snahy 19. století, ale i současné zásobování Prahy vodou.
Poprvé si mohou návštěvníci prohlédnout originál čerpacího stroje klatovské vodárny z roku 1830 nebo část hradního vodovodu z doby císaře Rudolfa II. Trojrozměrné předměty doplňují unikátní archivní doklady a spousta historických fotografií.
Odborníci považují za velmi cenné vystavované ukázky vodovodního potrubí, uzavíracích kohoutů, vodoměrů a dalších historických přístrojů a nástrojů. Nechybí ani modely čerpacích stanic, starých studen či rekonstrukce rumpálu. Některé modely si mohou návštěvníci i vyzkoušet.
Muzeum je umístěno v dnes už historické budově vodárny v Podolí, kterou ve 20. letech minulého století projektoval architekt Antonín Engel. Filtrační prostory vodárny jsou od expozice odděleny skleněnou stěnou, a tak si mohou návštěvníci prohlédnout i "Engelovu katedrálu" s fungujícími filtry. Děti se ale nejvíce zajímaly o akvárium s rybami a o obrázky Josefa Lady. Stále plný byl také sál, kde se promítaly filmy o vodárenských stavbách a zařízeních.
Základem muzejní expozice jsou exponáty, které byly použity na Jubilejní výstavě v roce 1891 v Praze. Pražští vodárenští technici sbírku v dalších letech doplňovali a příležitostně vystavovali. Muzeum bylo poprvé otevřeno v roce 1952 na Národní třídě. Do Podolí se přestěhovalo v 90. letech po rekonstrukci Engelovy budovy.
0 komentářů
přidat komentář