Besser musí najít peníze pro Plzeň 2015 ve vlastním rozpočtu

Vložil
ČTK
10.08.2011 23:15
Praha

Praha - Ministr kultury Jiří Besser (STAN) dnes neuspěl ve vládě s žádostí o příspěvek na projekt Evropské hlavní město kultury Plzeň. Sto milionů má najít ve vlastní kapitole, žádal, aby peníze na ojedinělou akci šly rovnou ze státního rozpočtu. Od příštího roku to mělo být po tři léta 20 milionů korun, v roce konání akce pak 40 milionů korun.
      Plzeň loni stanovila rozpočet projektu EHMK na léta 2011 až 2016 ve výši 2,6 miliardy korun. Z toho 1,72 miliardy mělo být určeno na investice, 630 milionů na program a 246 milionů na ostatní náklady včetně marketingu.
      Plánovaná podpora státu se týká výhradně dotací na přípravu a realizaci programových neinvestičních aktivit, které bude zabezpečovat obecně prospěšná společnost Plzeň 2015.
      Západočeská Plzeň se stala Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 letos v květnu. Schválili to evropští ministři kultury v Bruselu. Vedení města to chápe jako obrovskou šanci pro Plzeň nejen v příštích čtyřech letech. Loni 8. září výběrová komise doporučila jako vítěze právě Plzeň před Ostravou.
      Z  investic navrhla Plzeň nové divadlo, regionální galerii, kulturní centrum Světovar a relaxační park Štruncovy sady. Plzeň má možnost díky EHMK získat evropské granty.
      Primátor Martin Baxa (ODS) uvedl, že "je pravděpodobné a korektní říci", že vinou hospodářské krize bude pro město obtížné naplnit velké ambice uvedené v soutěžní přihlášce. Baxa zdůraznil, že peníze musí Plzeň využít tak, aby se v roce 2015 "celkově a hluboce proměnila". Zároveň se musí více propojit celý region. Plzeň chce do projektu zapojit univerzitu a podnikatele.
      Kreativní tým předloží zářijovému zastupitelstvu a veřejnosti strategický plán projektu. Poté by měla následovat obrovská veřejná diskuse, řekla umělecká ředitelka projektu Plzeň 2015 Yvona Kreuzmannová.
0 komentářů
přidat komentář