Transport Design Bratislava

Výstava studentů Ateliéru Transport Design, Vysoká škola výtvarných umění, Bratislava

Zdroj
Design centrum České republiky
Vložil
Martin Rosa
14.03.2006 17:30
Ateliér Transport Design je jedním ze tří ateliérů Katedry průmyslového designu na půdě Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. Mezi disciplínami volného umění umožňuje takto specializovaný ateliér specifickou výměnu inspirací, konfrontací i jiných pohledů.
Vývoj ateliéru, který byl založen v roce 1992, poznamenalo několik významných změn.
Především se zásadně změnila společenská situace. Ateliér byl původně koncipován jako středisko výuky československých odborníků pro výrobce transportní techniky. Po rozpadu republiky v roce 1993 byl vystaven novým podmínkám. V průběhu následujících let se podniky začaly vytrácet ze scény a dnes na Slovensku neexistuje téměř žádný původní výrobce mobilní techniky. Ateliér se proto musel otevřít evropskému prostředí. Další vývoj potvrdil správnost tohoto rozhodnutí.

Podobu ateliéru a vzdělávací proces pak významně ovlivnila kooperace s firmou Volkswagen, která otevřela nový typ spolupráce školy s praxí. Pozitivní význam měly především mnohé impulsy, které přicházely přímo z profesionálního prostředí a uplatňovaly se v činnosti ateliéru. Patřily k nim především:
  • transfer nových technologií využívaných ve vývoji,
  • provázanost s designérským oddělením koncernu VW – škola integrovala do vzdělávacího procesu odborníky z praxe, kteří fungovali jako hostující profesoři a významně zvyšovali úroveň  výuky,
  • možnosti stáží, které se otevřely v kooperujících firmách všem studentům.
První spolupráce se světovým výrobcem generovala další kooperace (např. s firmami Ford, BMW) a urychlovala vývoj ateliéru. Ateliér čerpal zkušenosti zejména z profesionálně budované metodologie designérského vývoje ve firmách a jasně definovaného postavení designéra ve firmě.

V následujícím období se stala prioritou orientace na nové technologie a témata ateliérových úloh se zaměřovala na jejich využívání.Technologie, jako jsou digitalizace a animace, práce s CNC či 3D skenování se staly běžným nástrojem ateliérové práce.
V současnosti se v ateliérové práci střídají témata experimentálního charakteru zaměřená na domácí prostředí (včetně spolupráce s jinými katedrami VŠVU), jako byly např. Lifestyle, Science fiction, Socha-auto s tématy vázanými na konkrétní výrobce. Dobré výsledky přinesly projekty Audi či Ford Transit (řešení interiéru pro Ford).
K osobnostem důležitým pro rozvoj ateliéru patří šéfdesignéři firmy BMW Chris Bangle a Chris Bird i bývalý šéfdesignér koncernu Volkswagen Hartmut Warkuss. Ke klíčovým odborníkům patří také Niko Vidakovic, který je v současnosti odpovědný za interiéry automobilů Ford. S Vysokou školou výtvarných umění aktivně spolupracuje už deset let.

Změny používaných technologií a zvyšování profesionální úrovně se odrážejí v současné  praxi. Na scéně se objevují malí výrobci s vysoce sofistikovanými produkty a otvírají se i možnosti pro nové uplatnění vzdělaných designérů (automobil Attac, výrobci letadel). Zásadně se mění i situace v Evropské unii ve vztahu k regionu a dostupnosti trhu práce. Už dnes absolventi Ateliéru Transport Design VŠVU pracují ve vývojových odděleních renomovaných automobilových firem.

Doc. ing. akad. soch. Štefan Klein
Vedoucí Ateliéru Transport Design VŠVU

Vystavující studenti:
Jan Barcentewia, Zdeněk Borýsek, Jan Bujňák, Juraj Farkaš, Malgorzata Hop, Matej Hreščák, Denisa Hrnčiarová, Renáta Jindrová, Mário Jaroš, Miroslav Jaško, Peter Kišantál, Michal Kukučka, Maciej Mackiewicz, Petr Matušinec, Peter Mikuľak, Dalibor Pantuček, Ján Poliak, Vojtěch Stránsky, Vlado Štefánek, Michal Žák

Koncepce výstavy: Štefan Klein
Kurátor výstavy: Dagmar Koudelková
Odborná spolupráce: Miroslav Jaško, Katarína Hubová, Adriena Pekárová, Richard Kobylka
Produkce výstavy: Dagmar Koudelková, Vít Weber, Lenka Žižková
Architektonické řešení: Ateliér Produkt Design VŠVU
Instalace výstavy: VŠVU, Vít Weber, Zdeněk Zacpálek
Grafický návrh tiskovin: Typo+ Graphic Design Studio

Design centrum ČR
Vysoká škola výtvarných umění, Bratislava

Tisková konference se koná 9.3.2006 v 15 hodin
Vernisáž se uskuteční dne 9. 3.2006 v 17 hodin
Galerie Design centra ČR
Jungmannova 30 – Mozarteum, Praha 1
Výstava potrvá do 31.3. 2006
0 komentářů
přidat komentář