Olověný Dušan: Pavel Nosál

Putovní výstava po řece

Vložil
Jan Kratochvíl
10.03.2006 08:15
Pavel Nosál

Pavel Nosál
(*21.7.1981)
atelier: Doc. Ing. arch. Petr Suske, Csc.

Hodnocení poroty: Divadelní plochy na vodě. Vnitřní výstavní meandrový open space. Svět textilní architektury. Logická specifikace výstavních prostorů - epizody gradujících prostorů s akcentem na orámovaný urbánní prostor či panorama. V celku jemně doladěné.

Zadání:
_ putovní výstava po řece (řekách) z Prahy až do Hamburku, schopnost proplout a podeplout vše v cestě a zakotvit to na zajímavém místě (v Praze na severním cípu Střeleckého ostrova) - ovšemže na vodě.
_ voda - zde definující element. vytváří atmosféru, odlesky, zvuky,.. vše se v ní odráží.
_ a hlavně: právě z ní se výstava vynořuje (..či zanořuje - dle nálady).
_ výstava je tady cesta tam a zpět.. klikatá k vyvýšenému výhledu skrz nenápadnou průhlednou folii, zprostředkovávající pouze chtěnou iluzi.
_ postaveno na nákladním trupu. - ocelová žebra, nesoucí plášť - vše smontovatelné, či rozebratelné za jediný den - možno kdykoli odvléct po řece na jiné místo.
_ prostor zastřešen průsvitným - ne však průhledným- dvou-pláštěm, ukrývajícím paletu světel a zvuků.. ve dne přirozené hebké světlo dovnitř, v noci atraktivní zářící středo-bod pozornosti k řece - oživení města z místa důvěrně známého, nečekaně využitého.
_ prostor-interiér iluzivní, zabalený do rozptýleného světla průsvitného dvoupláště.. - s odlesky vody uvnitř a s nakloněnou rovinou... aby se nezapomnělo, že jsme na vodě.
_ trochu nestability, trochu mlhy, trochu míň pevné půdy pod nohama.
0 komentářů
přidat komentář