Olověný Dušan: Irena Machanderová

Holešovice_budoucí centrum velkoměsta

Vložil
Jan Kratochvíl
10.03.2006 08:10
Irena Machanderová
(*3.4.1981)
ateliér: Ing. arch. Jan Bočan, Ing. arch. Jan Hladík, Ing. arch. Ondřej Císler, Ing. arch. Jakub Koňata

Hodnocení poroty:
Paměť místa - energie kolejiště zrušeného nádraží.
Vhodné skloubení blokové zástavby s novým principem a celková navázání na existující čtvrť a udržení okolní hustoty. Vzniká nová třída - nová kvalita.
Logické dopravní napojení. Forma má koherenci s duchem místa.

Nová zástavba, nové srdce městského organismu
Město je složitá struktura, skládající se z mnoha vrstev, které se navzájem prolínají a ovlivňují. Je to mozaika složená z prostorů, jejich funkcí, lidí a jejich činností. Město tvoří obrazec sestavený z nepřeberného množství částí, je to organismus, ve kterém pulsuje život. Žádné město ale není dokonalé a úplné. Některé části chybí, nebo jsou narušeny, do neúplného obrazce se musí vkládat nové elementy.
Nové části pak mohou být samostatné a soběstačné, vytvářející vlastní nové prostředí, nemůže být ale opomenuto, že se nacházejí uprostřed staré stávající struktury, a na tu musí reagovat, ne se od ní distancovat.
Nové části jsou nositeli života, nového ducha, svoji energii však musí předat i částem starým, stávajícím, pokud tyto části jsou narušené. Zároveň svoji intenzitou nesmí ani pohltit ty původní elementy, které mají ještě dostatek sil, dobře fungují a svojí tradicí a historií vytvářejí potřebný fenomén místa, jeho charakter a kontinuitu.
Nové části jsou novým srdcem stávajícího organismu, kterým bude protékat stará krev. Avšak nové srdce, aby mohlo dobře pracovat a vzápětí poskytnout další, bohatší život organismu, musí být tím organismem přijato.
Proto v centru Holešovic vzniká nová struktura, která není jasně a stroze definována, ale která svoji funkční a prostorovou různorodostí je schopná se prolnout se strukturou stávající. Ve svém středu je nová struktura dominantní, ale v kontaktních místech se strukturou starou se jí přibližuje, vychází vstříc.

Nová struktura, nositel nového života ve velkoměstě
Nová struktura, budoucí centrum velkoměsta, tvoří ohebnou páteř vedoucí celým územím od severu k jihu, spojující zastávky metra Nádraží Holešovice, Vltavská. Hlavní osa, střední pás struktury, je pěší, na jihu území ústí na viadukt vedoucí na druhý břeh Vltavy.
Hlavními rysy jsou:
prostorová a funkční různorodost
propustnost v parteru - na uliční síť navazuje systém pasáží, průchodů, vnitřních ulic
život města na více úrovních - propojení pěších cest ve vyšších (nižších) podlažích i tam, kde je v parteru přetínají ulice
zelená krajina - v úrovni 5.NP vzniká nad rovinou rušného města systém střešních zahrad soukromých i veřejných, navzájem propojených mosty. Z roviny zahrad vedou vstupy do kanceláří a obytných prostor, umístěných v nejvyšších podlažích budov. Obytné prostory jsou tak chráněny od ruchu města, s dostatečným osluněním. Přímý vstup z parteru do zahrad je zajištěn výtahy a schodišti , umístěných na křížení cest v pasážích.
0 komentářů
přidat komentář