Brněnský hrad Špilberk se rozšíří o jihozápadní bastion

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
11.03.2006 16:40
Příbram

BRNO - Zhruba na 60 milionů korun přijde dostavba jihozápadního bastionu - mohutné bašty brněnského hradu Špilberk. Využívat jej bude městské muzeum jako depozitář, který má nyní v jižním křídle hradu. Jeho sály budou časem přeměněny na prostory k pořádání koncertů, výstav a společenských akcí.

"Vypíšeme výběrové řízení, v němž vybereme dodavatele tohoto projektu," řekl dnes ČTK náměstek brněnského primátora Jan Holík. Dostavba by podle něj mohla začít ještě v letošním roce.
Bastion byl součástí hradního opevnění. Jeho hrubá stavba vznikla v uplynulých měsících na základech původního objektu, který se nedochoval. Budovu je nutné dokončit a zařídit. Vznikne v ní 1400 metrů čtverečních ploch pro uložení exponátů. Celkem bude bastion stát 76 milionů korun.
Vytvoření repliky bašty s novým depozitářem sice brněnskému městskému muzeu výrazně pomůže, jeho problémy s nedostatkem místa pro kvalitní uložení exponátů ale zcela nevyřeší.
Po dostavbě objektu bude muzeu stále scházet asi 2800 metrů čtverečních skladovacích prostor. Město bude proto muset pro své muzeum hledat další objekty vhodné k přeměně na depozitáře.
Muzeum města Brna je městskou příspěvkovou organizací. Jeho součástí není jen hrad Špilberk s pověstnými kasematy, ale také brněnská vila Tugendhat, která je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
houštiny
muf
11.03.06 05:06
zobrazit všechny komentáře

Související články