Analytici: Stavebnictví kleslo kvůli mrazům, za celý rok poroste

Vložil
ČTK
09.03.2006 14:00
Praha

PRAHA - Zejména kvůli nebývalým mrazům klesla v lednu stavební výroba meziročně o 1,2 procenta. Výsledek také ovlivnil vysoký základ z loňského roku, kdy ve srovnatelném měsíci výroba vzrostla o více než 14 procent. Patrně i  v únoru a březnu ovlivní stavebnictví tuhá zima, ve 2. čtvrtletí by ale stavebníci měli propad vyrovnat. Vyplývá to z odpovědí analytiků oslovených ČTK. Za celý rok očekávají růst až osm procent.

"I letošní rok dopadne pro stavebnictví dobře, neboť pokračuje boom bytové výstavby stimulované hypotékami a úvěry ze stavebního spoření," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Také nejasná situace ohledně zvýšení DPH na bytovou výstavbu od roku 2008 nyní povzbuzuje k  rozsáhlému stavění.
Stavební úřady v lednu povolily výstavbu 2887 bytů, což je téměř o 30 procent více než ve stejném období loni. Z toho novou výstavbou vznikne 2166 bytů a rekonstrukcí 721 bytů.
Růst stavebnictví podporují také investice do infrastruktury a pokračující výstavba obchodních a administrativních center, podotkla analytička Komerční banky Eva Zamrazilová. "Růst stavebnictví se v roce 2006 bude pohybovat tempem obdobným jako ve druhé polovině roku 2005, tedy kolem osmi procent," uvedla.
Naproti tomu analytik Next Finance Vladimír Pikora se domnívá, že stavebnictví má zlaté časy za sebou. "Počítáme s tím, že letos se bude celoroční stavební výroba pohybovat v rozmezí čtyř až pěti procent," poznamenal. Podle něj se velké státní zakázky dokončují, kancelářských prostor je dostatek a ve velkých městech je dostatek i  nákupních center.
"O tom, že stavebnictví má již boom za sebou, svědčí počet zaměstnanců. Stavební firmy zpomalily nábor nových zaměstnanců, když v  lednu jejich počet vzrostl jen o 1,7 procenta," uvedl Pikora. Dodal, že situace ve stavebnictví ale není špatná, protože i přes zpomalení náboru zaměstnanců jejich počet roste a nové lidi může nabírat jen obor, který před sebou vidí budoucnost.
0 komentářů
přidat komentář