Zelená modulární architektura na CONECO 2011

Vložil
Tisková zpráva
06.06.2011 18:00
KOMA MODULAR s.r.o.

Přestože stavebnictví dnes prochází nemalou krizí, vždy se stavělo, staví a stavět bude. Ekologická řešení se nabízejí jako optimální cesta, jak přistupovat k výstavbě a to zejména díky její trvalé udržitelnosti. Ale jak stavět, aby náklady na výstavbu byly přijatelné, stavba byla „zelená“ a přitom architektonicky atraktivní? Modulární výstavba nízkoenergetickými moduly je ideální řešení.

Letošní ročník mezinárodního veletrhu stavebnictví CONECO v Bratislavě byl otevřený moderním a zejména ekologickým řešením. Jak zacházet šetrně s energií, abychom mohli bydlet v domech, které jsou uživatelsky komfortní a přitom nízkoenergetické a k tomu, aby samotná stavba trvala co nejkratší dobu?

Modulární výstavba zachycuje trend „zelené architektury“, který je s rostoucím znečištěním životního prostředí a stále častěji se objevujícím problémem „omezené kapacity Země“ nevyhnutelným řešením. Příkladem k této výstavbě je modul M3 – Comfort line od předního výrobce obytných kontejnerů, KOMA MODULAR CONSTRUCTION, který vloni na CONECO 2010 získal Zlatou plaketu a také cenu za design – ocenění Zlatý Leonardo.

Modul M3 – Comfort line, může architekt svobodně variovat, jelikož výrobce si zakládá na úzké komunikace s architekty. Systém „sendvičové“ výroby totiž umožnuje základní skelet modulu vyplnit podle představ architekta. V praxi to znamená, že KOMA MODULAR CONSTRUCTION vyrobí moduly na zakázku. Architekt si tedy nepracuje s prototypem co do vzhledu, ale spíše co do rozměru a parametrů energetické náročnosti.

Výstavba moduly M3 naplňuje energetickou udržitelnost jak z hlediska konečné stavby, tak udržuje ekologický ráz i při výstavbě. Výsledná stavba je totiž z většiny vytvořena již v továrně. To znamená nejen neuvěřitelně rychlou samotnou výstavbu na parcele, ale také čistotu výstavby, které je výrazně rychlejší a čistější než výstavba standardní.

Díky této pozitivní změně v přístupu výstavby i k samotnému architektonickému myšlení, novým materiálům a technologiím, vznikají nová progresivní a vysoce efektivní řešení stavby. Příklady těchto staveb byly uvedeny na CONECO 2011 jak v rámci skvěle obsazené mezinárodní konferenci „Modulární architektura ve městě 21. století“, tak na samotném veletrhu v podání ukázky stavby z modulů M3. Stavba bude po veletrhu sloužit jako zázemí golfovému klubu Golf club Marina na Rohanském ostrově v Praze. Přímo na místě ho KOMA MODULAR CONSTRUCTION smontovala za pouhé dva dny. V něm pak proběhlo více jak 400 jednání a bylo rozdáno cca 3000 prospektů, aby hned po veletrhu bylo sepsáno osm velkých objednávek. 

Rychlost výstavby, průmyslová výroba komponentů a tím pádem i finanční dostupnost, výborné tepelně-izolačních vlastnosti a hlavně mobilita a flexibilita a v místech, kde klasická zděná stavba je těžkopádná, jsou hlavními přednostmi modulárního přístupu. Započítáme-li k tomu variabilita při navrhování modulů, výroba modulů na míru i individuální komunikace výrobce s architektem či projektantem pochopíme, proč je modulární výstavba ve světě tak oblíbená. Její využitelnost dokázali na konferenci o modulární architektuře také její přednášející, architekti s praktickými zkušenostmi modulární konstrukce z Čech z Nizozemí a Německa, v čele s celoživotním průkopníkem a propagátorem modulární výstavby v Evropě prof. Han Slawikem.

Nyní zbývá jen modulární architekturu výrazněji aplikovat také u nás a přiblížit se tak opět o něco blíže západním státům. V souvislosti s novým přístupem k architektonické výstavbě mateřských školek, rodinných a bytových domů, sociálních bytů, či rozložitelných a mobilních domů, jsou technické řešení a designový přístup modulární architektury v podání modulu M3-comfort line více než zajímavé.
0 komentářů
přidat komentář

Související články