Dům s výhledem do údolí

02.02.2021 15:40
VELUX Česká republika, s.r.o.

Víkendový dům v italské Roaně, který z úbočí svahu shlíží do údolí Val d'Assa, téměř splývá s okolní krajinou. Syrové modřínové desky, vybělené sluncem, jimiž je stavba obložena, vytvářejí kontrast k interiéru v teplých medových barvách. Architekti Domenico Benetti a Massimo Grigolo vytvořili pro klienta místo, kde by se mohla setkávat celá jeho rodina.

Investor se s architekty poznal při práci na projektu golfového klubu Asiago a obě strany brzy zjistily, že mluví společnou řečí – řečí úcty k přírodě a tradici. Obliba místních materiálů a lokální architektonické kultury nakonec vyústila v realizaci rekreačního domu s výhledem, který je však díky zdařilé práci architektů využíván téměř dennodenně.

"Zaměřili jsme se na hledání správného vztahu mezi budovou a přírodou i na využití typologií obsažených v místní architektuře a jejich následné přenesení do moderního jazyka," vysvětluje architekt Domenico Benetti. "Studovali jsme lokální materiály, například různé druhy dřevěných obkladů, a objevovali krásu přírodních surovin," dodává. Výsledkem vzájemné spolupráce je stavba, která se navzdory svému objemu nenásilně začlenila do okolní krajiny. Potřebné zázemí autoři integrovali do svahu, nad terén vyčnívá jen nutná hmota obytných místností. Ty jsou orientovány směrem do údolí a poskytují dechberoucí výhledy. I zahrada byla vyřešena s úctou k přírodě – zpevněných povrchů bychom zde našli minimum.

Touha obývat krajinu

Rozsáhlý výzkum architektů zaměřený na interpretaci tradiční architektury vyústil ve výběr pravoúhlé hmoty se šikmou střechou, obložené surovými modřínovými deskami a zbavené zbytečných okrasných prvků. V případě dispozičního řešení se architekti rozhodli tradiční principy opustit. Velikost pokojů ani jejich uspořádání už neodpovídají historickým zvyklostem. Typická potřeba budovat sídlo jako ochranu před nepřízní počasí se změnila – dnes převládá touha klientů obývat krajinu, užívat si slunce, otevírat se přírodě. Všechna okna jsou orientována směrem k údolí – z ostatních stran je dům uzavřen, aby nedocházelo k optickému kontaktu se sousedy.

Denní světlo odhalující krásu dřeva

Srdcem domu je velkorysý obývací pokoj, který je rovněž orientován směrem k unikátním panoramatu. Předsazení střechy chrání vnitřní prostor před přehříváním. Lodžie sahá de facto až na terasu vyčnívající z hlavní hmoty domu. Plně prosklená fasáda rámuje krajinu jako obraz, zatímco střešní okna VELUX kompenzují ztrátu světla způsobenou stíněním lodžie. "Denní světlo je pro nás zásadní, zejména pokud jde o oživení interiéru nebo vytvoření hierarchie místností. Denní světlo umožňuje odhalit krásu dřeva, kamene nebo jakéhokoli jiného použitého materiálu," vysvětluje architekt projektu.

Hlavní obytný prostor je otevřen až po hřeben střechy a umožňuje vizuální propojení se spacím patrem. Panoramatické schodiště a řada menších otvorů podél severní fasády spojují všechny tři výškové úrovně interiéru a pomáhají vnímat prostor jako jeden celek.

V kontrastu s otevřenými prostory denní části je celkem šest funkčně a útulně zařízených ložnic, každá s vlastní koupelnou a šatníkem. Ty v horním patře pod šikmou střechou jsou osvětleny shora, pomocí střešních oken. Jejich rozloha a umístění ale umožňuje výhledy do údolí, zatímco menší okna v koupelnách jsou umístěna výše, aby bylo zajištěno soukromí. "Klient dokonale pochopil unikátní krásu shora dopadajícího světla, naši snahu osvětlovat místnost od jejího nejvyššího bodu, odrážet světlo od stěn a projasnit strop v celé jeho výši," říká Domenico Benetti a s úsměvem dodává: "Navrhoval dokonce více střešních oken, na která už ale nezbylo místo."

Krb, hybridní kotel i plyn

Dominantním materiálem celého objektu je bezesporu dřevo, a to ve všech podobách: venku syrové a bělené sluncem, uvnitř přirozeně medově zbarvené, tvořící kontrast s šedými betonovými stěnami koupelen a velkými prosklenými plochami. Útulné domácí prostředí dotváří barevný moderní nábytek.

Uvnitř domu bychom našli krb, který spolu s plynem a hybridním kotlem, poháněným tepelným čerpadlem, stavbu vytápí. Fotovoltaické panely na střeše poskytují uživatelům větší nezávislost na vnějších dodavatelích energií. Konstrukce stavby je železobetonová, obvodové stěny jsou vyplněny tepelněizolačními cihlami. Dostatečně izolovaná střecha je opatřena plechovou krytinou. Celý dům je obložen modřínovými deskami se záměrem ještě více zvýraznit propojení objemné stavby s okolní přírodou.

Víkendový dům v Roaně
Místo: Roana, Itálie