Co nám zbořili

od továrny k hypermarketu

Autor: Václav Fiala
Rok vydání: 2010
ISBN: 978-80-254-6180-8
Formát: 18x13 cm, 232 stran, brožovaná
Jazyk: česky
Běžná cena: 180 Kč
Naše cena: 170 Kč (bez 0 % DPH: 170,00 Kč)
  6,85 € (bez 0 % DPH: 6,85 €)
Skladem: 0 ks (standardní doba expedice do 5 dnů)
 

Začátkem roku 2007 byla v Klatovech zbořena Škodovka. Na ploše sedmi hektarů vznikly hypermarkety. S likvidací všech továrních budov zanikly i stavby původní Schifauerovy strojírny. Mnoho občanů města projevilo veřejně svůj nesouhlas jak s demolicí areálu, tak s projektem majitele pozemku vybudovat v sousedství historického středu města rozsáhlé nákupní centrum. Majitel tehdy občanským prosbám neustoupil, stejně tak jako drtivá většina městských zastupitelů.
Kniha Co nám zbořili popisuje tuto kauzu a dokumentuje postoje a názory mnoha občanů a odborníků. Do knihy přispěli svými texty JUDr. Jiří Štancl, který kauzu popisuje z právnického hlediska, PhDr. Richard Biegel, který význam památky zdůrazňuje v kapitole Pohled historika umění či Ing. Pavel Domanický z NPU Plzeň, jehož korespondence s autorem knihy je publikovaná v kapitole Osmnáctidenní korespondence s památkářem.
Velká část knihy je věnovaná historii Schifauerovy továrny a je doplněna strhujícím rozhovorem s Richardem Schifauerem, kterému v době, kdy byla rodině továrna sebrána, bylo třináct let. Kniha je doplněna velkým množstvím fotografií. Kauza "klatovské Škodovky" je modelovým příběhem jaké se v posledních letech odehrávají ve většině měst.
Autor je sochař žijící v Klatovech, knihu vydává vlastním nákladem.

> Vyšla kniha o historii zmizelé Klatovské Škodovky