Slavné vily Moravskoslezského kraje

Autor: Jindřich Vybíral, Martin Strakoš, Vladimír Šlapeta, Naděžda Goryczková
Nakladatelství: Foibos
Edice: Slavné vily
Rok vydání: 2008
ISBN: 978-8087073-09-4
Formát: 23x17 cm, 200 stran, vázaná
Jazyk: česky
Běžná cena: 399 Kč
Naše cena: 360 Kč (bez 0 % DPH: 360,00 Kč)
  15,45 € (bez 0 % DPH: 15,45 €)
Skladem: 1 ks (standardní doba expedice do 7 dnů)
 

Publikace o staré i současné architektuře severní Moravy a Slezska, výjimečných vilách a slavných lidech, jejichž životní příběhy spolu souvisejí...

Bruntál, Frýdek-Místek, Krnov, Nový Jičín, Opava, Ostrava, Vrbno pod Pradědem a další, to jsou místa a obce, do nichž se vypravíme s knihou Slavné vily Moravskoslezského kraje. Historizující stavby i první výhonky moderny vyrůstaly z inspirace samotným srdcem habsburské monarchie.
Nebylo divu, vždyť se zde uplatnili Vídní a zpětně Vídeň formující tvůrci jako Josef Hoffmann, Leopold Bauer, Otto Prutscher nebo dvojice Franz von Kraus a Josef Tölk. Nezůstali však osamoceni, neboť přejímali nové módní trendy. Průlom v dosavadní podobě střední Evropy po I. světové válce ovšem proměnil i architektonickou scénu. Na jedné straně dozníval vliv výše zmíněných osobností, spojených s předválečnými elitami. Současně dozrávala nová klientela, silná střední třída, a s ní spojená mladá generace architektů jako Karel Kotas, Jacques Groag, Otto Reichner nebo bratři Šlapetové. Navzdory novým politickým hranicím však proces kulturního prolínání nebyl přerušen. Vedle doznívajícího vlivu Vídně se nově prosazovala česká centra - Brno a Praha a neobvykle silně – v díle bratří Šlapetů – tehdy německá Vratislav. V epoše od konce druhé světové války do počátku 90. let se téma vily stalo z dějinných příčin okrajovou záležitostí, ale i tehdy vznikaly důvtipné domy, jakými jsou například stavby od Emila Přikryla v Bílovci. K renesanci vily jako architektonického tématu došlo v Moravskoslezském kraji teprve od druhé půle 90. let minulého století.