Slavné vily Jihočeského kraje

Autor: Rostislav Švácha, Milan Šilhan, Eva Erbanová
Nakladatelství: Foibos
Edice: Slavné vily
Rok vydání: 2007
ISBN: 978-80-87073-03-2
Formát: 24x17 cm, 230 stran, vázaná
Jazyk: česky
Běžná cena: 399 Kč
Naše cena: 360 Kč (bez 0 % DPH: 360,00 Kč)
  15,45 € (bez 0 % DPH: 15,45 €)
Skladem: 0 ks (standardní doba expedice do 7 dnů)
 

České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Tábor, Bechyně, Vimperk, Prachatice, Chýnov a další, to jsou města a obce, do nichž se vydáme s  knihou a výstavou Slavné vily Jihočeského kraje.

Jižní Čechy jsou z hlediska dějin architektury vnímány jako oblast rozsáhlých feudálních sídel, ucelených souborů měšanské architektury historických měst a malebného lidového stavitelství.

Na první pohled proto může znít spojení jižních Čech s vilovou architekturou poněkud nepatřičně. Přesto lze při toulkách jihočeskou krajinou objevit pestrou paletu vil upomínající na neméně různorodou škálu stavebníků a jejich architektů. Kdo by neznal renesanční Kratochvíli, jednu z nejstarších vilových staveb v českých zemích.

Zlatý věk vilové architektury však představuje pro jižní Čechy závěr 19. a počátek 20. století. V ústraní jižních Čech formuje své prvotiny na poli architektury originální osobnost Františka Bílka a díky osvíceným stavebníkům zde zanechávají svá raná díla přední tvůrci středoevropské architektury - Dušan Jurkovič, Jan Kotěra či Leopold Bauer. Neznámou kapitolu představuje řada vídeňských architektů pracujících na zakázku místní, nezřídka konzervativní německé a židovské klientely. Naopak otevřenost vůči názorům moderní architektury dokládají na konci 20. a v průběhu 30. let 20. století realizace předních osobností pražské avantgardy (Evžen Linhart, Kamil Ossendorf, Richard Podzemný) i díla místních tvůrců (Karel Chochola, Jan Chomutovský). Pestrou mozaiku děl a stavebníků dotváří vila prezidenta Edvarda Beneše. Kniha Slavné vily Jihočeského kraje tak slibuje napínavé putování po spletitých cestách, jimiž se nezřídka ubírala architektura v tomto kraji. Autorský tým publikace i  stejnojmenné výstavy tvoří prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc, Mgr. Milan Šilhan a Mgr. Eva Žáčková.