Álvaro Siza - Otázka měřítka

Rozhovory s Dominiquem Machabertem a Laurentem Beaudouinem

Nakladatelství: Archa
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-87545-21-8
Formát: 16,5x16,5 cm, 346 stran
Jazyk: česky
Běžná cena: 499 Kč
Naše cena: 440 Kč (bez 0 % DPH: 440,00 Kč)
  18,88 € (bez 0 % DPH: 18,88 €)
Skladem: 1 ks (standardní doba expedice do 5 dnů)
 

Během rozhovorů, které proběhly v letech 1977 až 2005 a které jsou zde sesbírány, Álvaro Siza komentuje své projekty. Jsou zde zahrnuty všechny jeho důležité projekty včetně těch, které nebyly realizovány. Počínaje sociálními ubytovnami, realizovanými těsně po karafiátové revoluci 25. dubna 1974, až po Nadaci Camargo v Brazílii otevřenou v roce 2008. V rozhovorech objasňuje studie a poznámky k jednotlivým projektům. Rekonstrukci čtvrti Chiado v Lisabonu po požáru v roce 1988, urbanistický plán centra města v Montreuil, muzeum v Santiagu de Compostela...
Tato kniha také vypráví příběh jednoho setkání, které se uskutečnilo před třiceti lety a nebylo nikdy přerušeno. Protínají se zde pohledy spisovatele a novináře Dominiqua Machaberta a architekta Laurenta Beaudouina.
Kromě svých realizací se zde Siza zmiňuje také o lidech, kteří mu jsou drazí, a o své vlasti – Portugalsku. Jedinečná příležitost dozvědět se více o myšlenkách velkého současného architekta.



Dominique Machabert je nezávislý novinář, spisovatel a zmocněnec školy architektury v Clermont-Ferrand. Dětství a dospívání prožité v portugalské komunitě jeho rodného města ho přivedly k častým cestám do Portugalska a motivovaly ho k osobnímu průzkumu a literární činnosti. Publikoval rozhovory s mnoha významnými osobnostmi, se kterými se na svých cestách setkal a které spojuje architektura, město a krajina. Sesbíral a přeložil Sizovy texty: Slova o ničem. Palavras sem importância (Vydavatelství univerzity v Saint-Étienne, 2002); byl kurátorem výstavy Álvaro Siza v Thoronet, průřez tvorbou. (29. 6. až 31. 10. 2007) a autorem knihy vydané při této příležitosti (vydavatelství
Parenthèses, 2007).

Laurent Beaudouin je architekt. Své studio založil v roce 1980 v Nancy a od roku 1987 v něm pracuje spolu se svou ženou Emmanuelle. Ateliér Beaudouin vytvořil řadu projektů, mezi nimi knihovnu v Poitiers, Besançonu, Belfortu, Le Mans, Truchtersheimu a Brestu; muzea v Nancy, Le Havru, Cateau-Cambrésis a Daejonu v Jižní Koreji. Od roku 1992 spolupracuje na územním městském plánu centra Montreuil s Álvarem Sizou, s nímž sdílí humanismus a pohled na etiku v architektuře. V roce 1993 byli oba architekti za tento projekt nominováni na Cenu za městské uspořádání (Prix de l´Aménagement urbain), a to spolu s Christianem Devillersem a Michelem Corajoudem. Laurent Beaudouin přednáší na škole architektury v Nancy a v roce 2007 vydal knihu Pour une architecture lente (Za pomalou architekturu) v Édition Quintette.

Álvaro Siza se narodil roku 1933 v Matosinhos poblíž Porta. Kariéru architekta začal v ateliéru svého profesora a přítele Fernanda Távory a posléze si v Portu otevřel vlastní studio. Po slibných začátcích, které sklidily první kladné mezinárodní ohlasy, to byla rekonstrukce požárem zničené čtvrti Chiado v Lisabonu, která z něho udělala nejvýznamnějšího architekta v zemi. Následovaly další významné zakázky, které vždy přispěly k rozvoji současné architektury a sklidily celosvětový úspěch: fakulta architektury v Portu, muzeum moderního umění v Santiagu de Compostela, Portugalský pavilon na Expu 1998, kostel a farní centrum Marco de Canavezes, muzeum nadace Serralves atd. Působil také v zahraničí: v Nizozemsku, Německu, Španělsku, Belgii, Itálii, Brazílii, Jižní Koreji, Francii. V roce 1992 získal Pritzkerovu cenu a v roce 2002 Zlatého lva na bienále architektury v Benátkách.

Související

0 komentářů
přidat komentář