Slavné vily Slovinska

Autor: Damjan Prelovšek, kolektiv
Nakladatelství: Foibos
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-87073-53-7
Formát: 265 stran, 18 × 23 cm, vázaná
Jazyk: česky
Běžná cena: 449 Kč
Naše cena: 400 Kč (bez 0 % DPH: 400,00 Kč)
  17,17 € (bez 0 % DPH: 17,17 €)
Skladem: 2 ks (standardní doba expedice do 5 dnů)
 

Úspěšná edice Slavné vily, vydávaná nakladatelstvím FOIBOS BOOKS, překročila hranice Čech, Moravy a Slezska. Po Slavných vilách Slovenska zamířila do Slovinska. Do země slavných architektů - Jože Plečnika (u nás známého architekta Pražského hradu, úprav lánského zámku a tvůrce kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech), Makse Fabianiho nebo dnes světoznámého Borise Porreccy a dalších.
Publikace nás zavádí na cesty přímořským Slovinskem, provázaným se severoitalskou kulturní i architektonickou sférou. Zde můžeme procházet proslulou exotickou zahradou sežanské vily Petrose Scaramangá s velkým skleníkem, portorožskými a koperskými vilami, jejichž autory byli mnohdy terstští inženýři.
Nebo zavítáme do míst, jako je Bled a okolí Bledského jezera s krásnými lázeňskými objekty včetně královské vily Bled, která po druhé světové válce a nákladné rekonstrukci sloužila prezidentu Titovi.
Také ve Slovinském Štýrsku se s prvními bohatšími vilami snoubil lázeňský cestovní ruch, jak o tom svědčí lázně Dobrna. Řadu zajímavých vil najdeme v centru Slovinského Štýrska Mariboru, ve městě Celje a dalších.
Nejbohatěji je vilová architektura zastoupena v hlavním městě Lublani. Procházka osmnácti vilami zařazenými do publikace dává ucelený přehled o vilové architektuře země. Zejména od konce 19. století, kdy po lublaňském zemětřesení v roce 1895 přispěchal stát na pomoc, začaly vyrůstat rodinné vily a čtvrti rodinných domů.
Závěrečná kapitola publikace skýtá nahlédnutí na současnou slovinskou architektonickou a vilovou tvorbu, která je na poměrně vysoké úrovni.
Dvanáct autorů v čele s Damjanem Prelovškem, velkým znalcem díla Jože Plečnika a také české architektury, předkládá čtenářům padesát sedm poutavých příběhů o tvorbě slovinských architektů a architektů širšího evropského okruhu, příběhů stavebníků i příběhů z historie této pozoruhodné země, ve které najdete snad všechno - hory, jezera, krásná města, půvabné vesničky i kousek moře. A zajímavou architekturu.

Související

0 komentářů
přidat komentář