Lázně Luhačovice zrekonstruovaly areál Vodoléčebného ústavu a Slunečních lázní


Luhačovice - Lázně Luhačovice zrekonstruovaly areál Vodoléčebného ústavu a Říčních a slunečních lázní. Objekty navrhnul slovenský architekt Dušan Jurkovič, vznikly na začátku minulého století. Obnovený areál se otevře na konci května, sdělil dnes ČTK zástupce lázní Dalibor Chrastina. Vznikla tam také expozice připomínající Jurkoviče, který se na vzhledu lázní výrazně podílel, a skladatele Leoše Janáčka, jenž moravské lázně často navštěvoval.


"Hlavním cílem obnovy Vodoléčebného ústavu a Říčních a slunečních lázní byla záchrana výjimečného architektonického díla Dušana Jurkoviče. Již nyní mohou hosté navštívit muzeální expozici a brzy zpřístupníme celý areál. Poslední květnový víkend proběhne slavnostní zahájení Sluneční sezony s programem pro veřejnost," uvedl generální ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek.

Dominantou hlavní prohlídkové trasy v expozici ve Vodoléčebném ústavu je zrestaurovaná Jurkovičova Odpočívárna vybavená replikami původního mobiliáře z roku 1902. "Nechybí artefakty z původního mlýna, na jehož místě byl Vodoléčebný ústav vystavěn, ani autentický model znázorňující podobu areálu z roku 1910. Druhé podlaží je věnováno Leoši Janáčkovi a jeho tvorbě s možností poslechu hudebních ukázek, včetně televizního záznamu Glagolské mše. Návštěvníci mohou památku volně procházet, zdržet se libovolně dlouho na kterémkoliv místě. V případě zájmu je možné objednání komentované prohlídky s průvodcem," uvedla ředitelka Slunečních lázní Hana Felcmanová.

Bývalá plovárna s bazénem a kabinkami u Vodoléčebného ústavu byla funkční do roku 1995, kdy přestala vyhovovat hygienickým předpisům. "Po rekonstrukci již bazén nebude sloužit ke koupání, ale vzniká zde okrasný biotop," uvedla Felcmanová.

Vodoléčebný ústav i Sluneční lázně jsou kulturní památkou. "Kromě standardního návštěvnického využití by měl areál poskytovat ideální zázemí pro konání kulturních akcí pro dospělé i děti, tematické dny a výstavy. Na těch mimo jiné spolupracujeme i s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně," uvedla Felcmanová.

Rekonstrukce začala v roce 2021, náklady byly přes 150 milionů korun, z toho asi 70 milionů korun tvoří evropské dotace, zbytek dala společnost Lázně Luhačovice.
0 comments
add comment

Related articles