XELLA CZ, s.r.o.

XELLA CZ, s.r.o.

Vodní 550, 664 62 Hrušovany u Brna
+420 547 101 111
+420 547 101 103
obchod.cz@xella.com

Hlavní obrázek
Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování. Kromě obvodového zdiva a příček, včetně atypických tvarových segmentů, zahrnuje také schodišťové stupně, stropy a masivní střechu, která účinně zabraňuje letnímu přehřívání. Systém doplňuje zakládací řada tvárnic Ytong Start a další možnosti řešení detailů, jako jepilířová tvárnice, žaluziový kastlík, vnější a vnitřní omítky a hlazená stěrka.

Pro zvýšené nároky na statiku a únosnost výrobce vyvinul vápenopískové tvárnice Silka. Nabízí také vlastní řešení pro vnitřní a vnější zateplení pomocí minerálních desek Multipor, které vynikají tvarovou stálostí, nehořlavostí a zdravotní nezávadností. Ytong v kombinaci s produkty Silka a Multipor tak vyhovuje těm nejvyšším požadavkům norem v oblasti statiky, tepelné techniky, akustiky a požární ochrany.

Pro developery a stavební firmy je určena řada velkoformátových stěnových prvků, které zkrátí čas zdění, ušetří pracovní síly a dosahují mimořádné přesnosti výstavby.
 

Realizace a projekty

Střecha Ytong Komfort

Modifikací systémové stropních dílů vznikla masivní střecha Ytong Komfort. Účinně chrání proti přehřívání interiéru – tepelná kapacita masy zpomalí průnik tepla až o 12 hodin, což umožní v letních měsících stabilizovat v podkrovních prostorách denní maxima do 25°C. Vyniká vzduchotěsnou konstrukcí, což je významné u pasivní výstavby. Díky složení eliminuje riziko napadení plísněmi, hnilobou nebo hmyzem. V ceně je dokumentace s autorizovanou statikou v ceně dodávky střechy. Umožňuje vynechání poměrně pracné nadbetonávky o tloušťce 50 mm, vyztužené kari – sítí na celé ploše střešní konstrukce. Architektům i projektantům konstrukce nabízí neomezenou plošnou tvarovou rozmanitost bez nutnosti navržení polí pro dobetonování.
Střecha
 

Tepelněizolační tvárnice Lambda YQ

Řada určená pro jednovrstvé zdění bez zateplování. Dosahuje pevnosti v tlaku P2 (min. 2 MPa) a současně vyniká nízkou objemovou hmotností 300 kg/m3. Pro úsporný provoz a výstavbu nízkoenergetických i pasivních domů je zásadní zejména nízký součinitel tepelné vodivosti - 0,077 W/(m. K). Svou lehkostí přináší další zjednodušení práce při výstavbě. Vyrábí se v rozměrech 375 mm, 450 mm, 500 mm a 550 mm.
Tvárnice
 
 

Schodišťové stupně Ytong

Jednotlivé stupně jsou podle projektové dokumentace nařezané přesně podle zadání, prováděcí dokumentace a doprava je v ceně. Montáž je jednoduchá na realizaci a zvládne ji zedník s jedním pomocníkem. Oproti klasickému železobetonovému schodišti odpadá bednění, výztuž, betonáž, hutnění, vlhčení betonu při zrání, odbedňování i likvidace odpadů z bednění. Schodiště je pochozí do 24 hodin a mezi jeho provozní výhody patří vysoká stabilita, minimum kročejového hluku a nehořlavost. Zvětšení prostoru pod schodištěm pak umožní použití systémové schodištní konzoly.
 
Schodiště malé

Zakládací tvárnice Ytong Start

Jsou určeny pro použití nejen pro steny z tvárni Ytong, ale i pro jakýkoliv zdicí systém. Zakládací tvárnice Ytong Start jsou vyrobeny z pórobetonu značky P4-550, který je v celém objemu obohacen o hydrofobizační přísadu. To znamená, že tvárnice můžeme libovolně řezat a upravovat jako běžný Ytong a přesto neztrácejí své hydrofobizační schopnosti. Obecně je Ytong materiál s malým kapilárním vlivem a výška vzlínání se i při dlouhodobém působení vody pohybuje kolem 120 mm. Nasáknutí při krátkodobém vystavení vodě, například při krátkodobém dešti, je kvůli omezenému transportu vody v materiálu jen povrchové. To platí pro běžné výrobky Ytong. Tvárnice Ytong Start mají nasáknutí výrazně sníženo – přibližně na 1/3 oproti nehydrofobizovanému vzorku a vzlínání nad hladinu vody je zanedbatelné. Ytong Start díky tomu účinně zmenšuje množství vody, které vnikne do zdiva stojícího na základové desce po dlouhotrvajícím dešti nebo při tání sněhu. Menší množství vody se rychleji odpaří a stavba bude dřív suchá.
 

Vnitřní omítka tepelněizolační

Vnitřní vápenocementová omítka umožní díky své zrnitosti 0,5 mm vytvářet velmi hladké povrchy. Je mimořádně prodyšná (faktor difuzního odporu μ ≤7) a urychluje tak vysychání stavby. Její tepelný odpor λ10 s hodnotou 0, 13 W/m.K zvyšuje tepelněizolační vlastnosti stěny i celkovou tepelnou pohodu. Vyniká také velkou vydatností, malou spotřebou a jednoduchou aplikací bez penetrace. Pomáhá tak k celkovému zrychlení povrchových úprav v interiéru.
Omítka
 

Vnitřní stěrka hlazená

Vnitřní stěrka, vyztužená vlákny, umožní vytvářet mimořádně hladké povrchy a pro docílení extra hladkého efektu je možná finální úprava broušením. Je rovněž vysoce prodyšná, s hydrofilní schopností – pohlcuje vodní páru a tím reguluje vzdušnou vlhkost. Díky alkalickému složení (pH > 12) znemožňuje rozvoj plísní a řas. Další výhodou je, že snadno opravitelná po poškození či úpravách interiéru. Aplikace je velmi jednoduchá – stěrku není potřeba vyztužovat tkaninou.
Stěrka hlazená


Vnější tepelněizolační omítka

Byla vyvinutá speciálně pro tepelněizolační tvárnice Ytong. Zvyšuje tepelněizolační vlastnosti stěn a napomáhá odstraňovat vlhkost ze stavby. Snižuje riziko vzniku plísní na povrchu stěn a uvnitř konstrukce.
Omítka
 

Žaluziový kastlík

Žaluziový kastlík je vyroben z Purenitu, který je voděodolný, trvanlivý a neobsahuje škodlivé chemické látky. Jeho vlastnosti oceníte u nízkoenergetické a pasivní výstavby – umožňuje provést detail bez tepelných mostů. Délka kastlíku se dá snadno upravit pilou na železo, dřevo či úhlovou bruskou. V případě světelných otvorů nestandardní délky nad 3 m lze nastavit prodlužovacím dílem bez čel.
Žaluziový kaslík