Muzeum Soumaya

The Soumaya Museum

Muzeum Soumaya
Adresa: Miguel de Cervantes Saavedra 303, Mexiko
Investor:Museo Soumaya “Fundación Carlos Slim”
Realizace:2011


Muzeum Soumay je součástí velké rozvojové plochy se smíšeným užitím na kraji čtvrti Polanco, jedné z výlučných částí Mexico City. Ve čtyřicátých letech zde bývala průmyslová zóna. Muzeum má nastartovat rozvoj a transofmaci území, aktivovat a zesilovat veřejný prostor a podporovat obchod v okolí.
Aby byla vytvořena nová identita místa, bylo třeba navrhnout jak silnou urbánní, tak ikonickou přítomnost. Proto bylo muzeum Soumay koncipováno jako rotující sochařská stavba, která je objektem i částí města. Avantgardní tvar definuje nové paradima na ose mexické i mezinárodní architektury.
Schránku budovy tvoří 28 zakřivených ocelových sloupů, které se liší velikostí a tvarem. Celá struktura je stabilizována systémem sedmi prstenců, každý na jednom podlaží.
Sbírky jsou chráněny neprůhlednou fasádou tvořenou šestiúhelníkovými hliníkovými moduly, které zajišťují ochranu a trvanlivost celé budovy. Sestava jedinečných modulů odráží různorodost muzejních sbírek, které čítají druhou největší kolekci Rodinových soch, křídlo se středověkým a renesančním uměním a galerii impresionismu.
Tato různorodá kolekce se rozprostírá na ploše 6,000 m² výstavního prostoru na šesti podlažích. V budově se také nachází řada veřejných i soukromých provozů jako je auditorium s 350 sedadly, knihovna, restaurace, obchod se suvenýry, víceúčelová hala a kanceláře. Nelineární propojení provozů vytváří zóny interakce uživatelů tak, jak lidé meandrují budovou a kulminují v přirozeně osvětlené galerii v posledním podlaží.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hasičáky
pofu
13.07.13 09:41
další snaha o bilbao?
tomcerny
03.08.13 08:13
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od FR-EE