Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Bydlení pro starší občany v Masans

Autor: Peter Zumthor
Adresa: Kronengasse, Masans, Chur, Švýcarsko | mapa
Investor: Stiftung Evangelische Alterssiedlung Masans
Realizace: 1992-93 Soutěž: 1989

Budova byla postavena pro starší občany, kteří jsou ještě schopni samostatně bydlet a hospodařit. Infrastruktura stávajícího komplexu domova důchodců a pečovatelského domu, již lze v případě potřeby použít, se nachází ze zadní částí novostavby, která je jinak orientovaná do ulice Kronengasse a ke starému jádru města Masans.
Novostavba tvoří společně se stávajícími budovami komplexu volně sestavený půdorysný tvar, podobný předměstskému statku, který obklopuje široké prostranství dvora. Stěny podél ulice Kronengasse, keř a mohutná lípa, vše stávající prvky, byly přizpůsobeny nové situaci u vstupu tak, že působí, jako by tady byly odjakživa. Nálada je nenucená, s nádechem venkova.
Předměstský venkovský charakter, výrazné působení použitého materiálů (zvolené trojkombinace: pohledový beton, kámen /tuf/, modřín), zjevná nekomplikovanost v konstrukční stavbě a ve formulování stavebního programu (21 bytů, 1 pokoj pro hosty a 1 pokoj pro zdravotní službu, přístupné po pavlačích), to byly očekávané cíle návrhu.
Doufali jsme, že se nám podaří dosáhnout uvolněné a příjemné atmosféry. Budova by měla připomínat „bludný kámen“ v hornaté krajině, lapidární a hrubě členěný, měla by být profesionálně postavená a řemeslně dokonale provedená s téměř staromódní pečlivostí. Malometrážní byty uvnitř se zdají být velké, když se dveře od ložnice zasunou do vestavěných skříní uprostřed dispozice. Objevují se zde prvky, které by starým lidem, stěhujících se sem z okolních vesnic, měly připadat důvěrně známé: zdi, jež jsou zřetelně nosné, dutě znějící dřevěné podlahy, obložení na tufových stěnách, proti větru chráněná, do půdorysu zapojená veranda, jakýsi vikýř směrem do údolí, kterým prosvítá večerní sluníčko, a u kuchyňské linky z březového dřeva okno, jež umožňuje zvědavému pohledu sledovat vlastní část pavlače, kterou si lze podle svého zařídit, i pohyb a dění na vstupním nádvoří.
Půdorysná struktura budovy vyplývá ze základní myšlenky objemných prvků (nosné stěnové pilíře, masivní sanitární buňky, nenosné dřevěné skříně). Tyto prvky jsou rozmístěny pravidelně po celé ploše půdorysu a obklopeny souvislým prostorem.

Literatura

Zdroj: z autorské zprávy
Vložil: Jan Kratochvíl, 06.08.07
Návštěvnost: 87685 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.