Kulturní čtvrť

Kulturværftet Helsingør

Kulturní čtvrť
Adresa: Allégade 2, Helsingør, Dánsko
Investor:město Helsingør
Soutěž:2006
Realizace:2010
Užitná plocha:13000 m2
Náklady:42 300 000 Euro


Staré přístaviště ležící v dánském městě Helsingør bylo přestavěno na moderní kulturní centrum. Nová Kulturní čtvrť navržená architektonickou kanceláří AART poskytuje přes 13000 m² ploch pro volnočasové aktivity. Ústředním prvkem celého komplexu je nová knihovna, která se může chlubit čítárnou s výškou přes tři podlaží. Navíc společně s přístavním muzeem, velkým divadelním sálem, výstavními místnostmi, konferenčním centrem, místem pro workshopy a restaurací vytváří atraktivní areál, který toho může mnoho nabídnout.
Souběžně s nábřežím je před cihelnou fasádou vyskládána řada skleněných hranolů vytvářející transparentní oponu překrývajících historickou stěnu. Architekti tímto zásahem do Kulturní čtvrti odůvodňují symbolický přerod staré průmyslové části Helsingøru v moderní kulturní centrum. Prostor, který původně sloužil jako nádvoří tvoří přechod mezi historií a současností, posiluje identitu místní komunity, ale zároveň podporováním vztahů místních s globální společností vyjadřuje mezinárodní význam.
Za expresivní moderní fasádou však zůstává jasně rozpoznatelná historická budova se svým průmyslovým vzhledem. Transparentní plášť zároveň slouží jako k vytvoření přístupové cesta a temperovaného předprostoru.
Kromě rekonstrukce starého přístavního skladiště projekt zahrnoval také přestavbu přístavního doku na moderní muzeum mořeplavectví (nacházející se ve starém suchém doku hned vedle skladiště) a modernizací hradu Kronborg, který se nachází v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a je rovněž dějištěm Shakespearovy hry Hamlet.
AART Architects
0 komentářů
přidat komentář