Univerzitní knihovna Sira Duncana Rice

Univerzita v Aberdeenu

Univerzitní knihovna Sira Duncana  Rice
Investor:University of Aberdeen
Soutěž:2005
Realizace:2009 - 2011
Užitná plocha:15500 m2


Královna Alžběta II. 24. září 2012 oficiálně otevřela novou knihovnu univerzity v Aberdeenu.  Budova vzešla z architektonické soutěže z roku 2005 a nahrazuje dosavadní knihovnu z roku 1965 - Knihovna královny matky.
Knihovna se svými 15 500 m² poskytuje vzdělávací a výukový prostor 21. století pro studenty, univerzitní pracovníky, ale i veřejnost. Dává tak pozitivní příklad, jak může architektura přispět ke změnám. Budova byla uvedena do provozu už v září 2011 a od té doby ji během prvního roku navštívilo víc jak 700 000 návštěvníků.
"Nová univerzitní knihovna je i kulturním centrem jak pro studenty, tak pro městskou komunitu, místem setkávání. Fasáda se během dne třpití a v noci jemně září. Stává se majákem ve městě." Říká Morten Schmidt, zakládající společník z kanceláře schmidt hammer lassen architects, a pokračuje: "Nárůst návštěvníků ukazuje, jak nová knihovna ovlivnila každodení chování studentů. Ti chodí do knihovny studovat a stávají se součástí univerzitního společenství".
Požadavky v zadání soutěže byly vytvoření velkolepé univerzitní knihovny pro vědu a výzkum, která zároveň zajistí sociální zapojení místních.
Chris Banks - ředitel univerzitní knihovny - dodává: "Budova je odvážným a kladným gestem univerzity. Budova říká 'myslíme to vážně', ale zároveň i 'jste tu vítáni'.  Těší mě, jak akademici ukazují svou hrdost k budově tím, jak zde provádí kolegy z jiných univerzit nebo i vlastní rodinu. Také mám radost z prostoru, který knihovna postkytuje pro formální i neformální sektávání, a také z toho, kolik budova přitahuje studentů. Máme teď konečně možnost předvést naše velmi významné sbírky".
Universita v Aberdeenu byla založena v roce 1495 a univerzitní knihovna vlastní jednu z největších sbírek knih na světě, z nichž některé pochází už z 13. století. Architektura stavby vytváří moderní výukové prostředí, v kterém nejnovější technologie podtrhují velkolepost knihovního fondu. Ten čítá přes milion svazků.
Architektonickým srdcem knihovny je spirálovité atrium spojující osm podlaží. Svou dynamikou konstrastuje s exaktním vnějškem budovy. Mimoto, budova sleduje směr energetické efektivity (o čemž svědčí i BREEAM Excellent certifikát) a minimalizuje dlouhodobé provozní náklady. Fasáda sestává z nepravidelného vzoru panelů a kvalitního zasklení. Zajišťuje tak dostatek denního světla, ale i výhled na Aberdeen.
Od slavnostního otevření nese Nová knihovna jméno bývalého rektora Sira Duncana Rice.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od schmidt hammer lassen architects