Železniční viadukt Garabit

Železniční viadukt Garabit
Vyhlídková věž uprostřed Paříže nebo nosná konstrukce sochy Svobody jsou jen půvabnými vedlejšími produkty francouzského inženýra Gustave Eiffela, který po celém světě realizoval desítky unikátních dopravních staveb. Mezi nejodvážnější konstrukce své doby se řadí železniční viadukt Garabit ve francouzském regionu Auvergne, který byl dokončen pět roků před Eiffelovou věží. Viadukt Garabit leží na železniční trati Paříž-Béziers nedaleko města Ruynes-en-Margeride, kde se klene přes řeku Truyère a překonává 122 metrů údolí hluboké.
Eiffelova kanceláře byla k projektu přizvána, neboť již měla podobnou zkušenost s  ocelovým mostem Maria Pia přes řeku Douro (dokončený 1877, vysoký 42 m, dlouhý 353 m), na níž Eiffel spolupracoval s Théophilem Seyrigem. Do projektu viaduktu Garabit byl zapojen mladý švýcarský inženýr Maurice Koechlin, který do Eiffelovy firmy právě nastoupil. O tom, že si Eiffel vybral správně, svědčí fakt, že když v roce 1893 odcházel do důchodu, svěřil vedení kanceláře Eiffel et Cie. právě Maurice Koechlinovi, který praxi vedl až do roku 1940.
Vzhledem k vysokým hodnotám zatížení větrem volil Eiffel stavbu z příhradové konstrukce. Na nákladné výstavbě se v letech 1882-84 vystřídalo 500 dělníků. První zatěžkávací zkouška proběhla v srpnu 1888. Hlavní nosný parabolický oblouk má rozpětí 165 m a celková délka mostu je 565 m. Výška mostního pilíře je 80 m. Hmotnost zdiva je 3 249 tun, objem zděné části je 18 647 krychlových metrů. Hmotnost použitého železa je 3 326 tun. Most byl natřen narůžovo a spotřebovalo se 38 tun barvy. Ve své době byl viadukt Garabit největším (a třetím nejvyšším) mostem na světě. V roce 1959 byla pod mostem vybudována přehrada Grandval. V roce 1965 byl most zapsán mezi historické památky Francie.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Gustave Alexandre Eiffel