Čerpací stanice pohoných hmot GAS

Čerpací stanice pohoných hmot GAS
Spolupráce:Vít Markvart, Tomáš Kalhous, Dušan Sinetar
Technologické řešení: proGLOBAL SK
Stavební management: C - Partners SK
Investor:GAS s.r.o.
Realizace:2011


Návrh benzinové čerpací stanice vychází z celkového konceptu sítě benzinových stanic, který rovněž zpracovával náš ateliér. Řešili jsme celkový koncept originální sítě čerpacích stanic ve Slovenské republice, který by se měl výrazně odlišovat od současného obecně přijímaného vzhledu těchto staveb. Koncept byl zpracováván univerzálně tak, aby si benzínka zachovala charakteristický vzhled od jedno stojanové až po velikou dálniční.
Pilotní benzinová pumpa v Matuškově je dvou stojanová s malým kioskem. Zastřešení prostoru určeného k čerpání pohonných hmot je řešeno zakřivenou plochou, nesenou třemi sloupy. Střešní plocha řeší prostor nad stojany pohonných hmot a částečně nad kioskem - suchý průchod do kiosku. Jedná se o monolitickou železobetonovou konstrukci nosných svislých sloupů a vodorovné desky, která do sloupů plynule přechází. Půdorysně vychází zastřešení z rotačních sloupů trychtýřového tvaru  navzájem propojených pomocí rovné desky. Tento systém umožňuje velkou variabilitu sestav sloupů při zachování celkového výrazu stanice. Odvodnění střechy je řešeno vyspádováním do dešťových vpustí, které jsou svedeny středem každého sloupu do dešťové kanalizace. Ve sloupech jsou vedeny i další technologie (elektřina, odvětrání, atd.). Ve střešní skořepině jsou zabudována svítidla.
Čerpací stanice pohonných hmot zajišťuje služby motoristům. Kiosk tvoří prostory pro samoobslužný prodej olejů, mazacích tuků, auto součástek, autodoplňků a pod. Dále nabízí prodej vybraných potravin a poživatin. V prostorách prodejny jsou dvě pokladny. Uvedené funkční celky mají navrhnuté i potřebné prostorové a technické zázemí (t.j. sklady, sociální a hygienické prostory pro obsluhu a návštěvníky, šatnu pro zaměstnance, kancelář, zdroj tepla a teplé vody, telefon). Hygienická zařízení pro návštěvníky jsou přístupná přímo z prodejny. Vstup do kiosku je stavebními úpravami přístupný i pro osoby s omezenou schopností pohybu.
15 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Future
Andrej
15.12.11 02:20
COOO???
Matej Farkaš
15.12.11 08:14
pekny
mirek vodak
15.12.11 08:53
pěkné
Pavel Nasadil
15.12.11 08:47
Co autorská práva?
Jan Pavel
15.12.11 09:47
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od atelier SAD