Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     

Divadlo La Llotja

Autor: Mecanoo
Spoluautor: labb arquitectura
Adresa: Avinguda de Tortosa, Lleida, Španělsko | mapa
Web: www.lallotjadelleida.cat
Investor: Centre de Negocis i de Convencions S.A.
Náklady: 35 000 000 Euro Projekt: 2004-05
Realizace: 2006 - 23.03.2010

V úterý 23. března 2010 bude v katalánské Lleidě otevřeno divadlo La Llotja. K této zakázce se holandská kancelář Mecanoo dostala společně se španělskými kolegy labb arquitectura na základě mezinárodní soutěže uspořádané již v roce 2005. Divadlo La Llotja leží na břehu řeky Segre na okraji historického centra města Lleida. Při návrhu divadla se architekti inspirovali hornatou krajinou Seu Vella v okolí Lleidy a zároveň ji využili jako kulisy. Budovu o celkové rozloze 37500 m² tvoří divadelní sál pro tisíc diváků, dva kongresové sály se 400 a 200 místy k sezení, výstavní síň jako i dvě víceúčelové foyer, odpočinkový prostor, restaurace, kanceláře, obchody a střešní terasa. K návrhu za 35 milionů Euro patří rovněž parkovací dům (9500m²), veřejné náměstí (15325m²) a kanceláře společnosti Mercolleida (2591m²).
Nízká pískovcová hmota působí, jako by vyrůstala přímo ze země. V návrhu se uplatňují principy trvale udržitelného rozvoje: fotovoltaické články, akumulace tepla. Velká konzola nabízí v rozpáleném městě tolik požádovný stín a navíc chrání návštěvníky před případným deštěm. Výrazný pás oken rozděluje stavbu do dvou částí. Rozpixelovaná kamenná fasáda “obrůstá“ také provaziště a další střešní konstrukce. Kvůli snazší orientaci jsou interiéry uvnitř stavby barevně odzlišeny, přičemž barevná škála vychází ovoce, které roste v této oblasti. Střešní terasa má sloužit k vyhlídkám a promenádování nejen o přestávkách během představení, ale také jako terasa pro všechny občany města.


Mise-en-scène
Pohoří s historickou katedrálou Seu Vella a řeka Segre označují nejnižší a nejvyšší místo v hornaté krajině, v níž Lleida leží. Lleida je po Barceloně druhé největší město Katalánska. Velké konferenční centrum s divadlem La Llotja se nachází poněkud dále od městské centra na břehu řeky Segre. Mecanoo se rozhodlo ve svém návrhu tlumočit krajinu v okolí Lleidy poněkud odsazenou od řeky. Mise-en-scène je rozpracována do tří různých úrovní. Při pohledu v širším měřítku budova představuje spojnici mezi řekou a horami. Při pohledu z úrovně města La Llotja vytváří společně s řekou vyváženou kompozici. Z uličního pohledu vytváří konzoly konferenčního centra La Llotja ochranu před slunečním svitem a deštěm.

Foyer
Velká kamenná budova působí jako by pučela přímo ze španělské země. Horizontální tvar poskytuje dostatek místa pro velkou střešní zahradu, zatímco pod vykonzolovanými částmi začíná náměstí pro pořádání společenských událostí se schodišti do přiléhajících budou sloužících jako tribuny. Parkoviště je umístěno pod zemí, zásobování nákladními automobily se odehrává v přízemí, kde se nachází úroveň jeviště, šaten i kuchyně pro restauraci. Zásobování menšími nákladními auty leží v úrovní -1.
V prosvětleném vnitřním dvoře situovaném uprostřed stavby se nachází monumentální schodiště, které se zvedá z uliční úrovně k víceúčelové hale v prvním poschodí. Do předsálí ve druhém patře vede rampa, odkud se otevírá panoramatický výhled na celé město i řeku. Z horního foyer vedou vstupy do divadelního sálu, který zároveň slouží jako konferenční místnost, jednací místnosti a malý zasedací sál, který je vizuálně propojený přes prosklenou stěnu s víceúčelovou halou. Tisková kancelář, VIP zóna a schůzovní místnosti jsou umístěny na straně směřující k městu a přístup k nim je vnitřní chodbou. Zázemí divadla a konferečního  centra je situované velice nenápadně, po logistické stránce je však neobyčejně efektivní. Restaurace s bary v La Llotja jsou obráceny směrem do náměstí a k řece. Jednolitně působící stavba je ve skutečnosti složena z několika dílů, které jsou vzájemně provázány za pomocí zvukotěsných foyer.

Střešní zahrada
Materiály pomáhají rozlišit jednotlivé části a usnadnit orientaci v interiéru. Vnější plášť je z kamene. V interiéru převládají bílé omítané stěny a buď dřevěné nebo mramorové podlahy. Vstuppní hala a vícefunkční sál mají mramorovou podlahu, zatímco ve foyer je kombinace dřevěných podlah. V divadelním sále je díky tmavým dřevěným stěnám, do nichž jsou vyřezány světelné stromy, navozena atmosféra ovocného sadu. V drobných detailech se napříč celou budovou objevuje barevná paleta ovocných plodů. Oblast Lleidy je nanakonec proslavený díky své ovocnářské produkci. Střecha je barvitá: pergoly podpírají řadu popínavých rostlin jako růže, jasín a břečťan. Zahrada se svými balkony není jen příjemným místem, ale je také užitečná,  poněvadž porostlá střecha udržuje v přízemí příjemně chladné prostředí, poskytuje krásný výhled lidem žijícím v okolí a slouží hostům konferenčních zasedání jako další místo k pobytu.
Mecanoo




























Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 25.02.15
Návštěvnost: 43510 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.