Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Úprava vstupních prostor Kina Aero

Autor: Skupina | Martin Rusina, Marcela Steinbachová
Grafické řešení: Adéla Svobodová
Adresa: Biskupcova 31, Žižkov, Praha, Česká republika | mapa
Web: www.kinoaero.cz
Investor: Městská část Praha 3
Projekt: 2007-08 Realizace: 2009
Užitná plocha: 365 m²

Kino Aero, donedávna ukryté v typickém žižkovském vnitrobloku, je jedním z nejstarších filmových klubů u nás. Nově zrekonstruované vstupní prostory vás nyní doslova vtáhnou ke konzumaci nevšedních filmových či kulturních zážitků. Aero je kino, ve kterém se budete vznášet.
Náš návrh na rekonstrukci kina Aero vycházel z poněkud neobvyklého zadání. Již existující projekt rekonstrukce vstupních prostor jsme měli upravit tak, aby návrh více souzněl s kontextem místa a odpovídal charakteru klubového kina. Snažili jsme se prostor co nejvíce otevřít veřejnosti, zkultivovat jej, vytvořit dostatečné plochy pro vystavování plakátů, a předejít tak nevhodnému výlepu.
Do kina se vstupuje přes průchod činžovního domu, který jsme se snažili upravit tak, aby se přiblížil charakteru otevřené městské pasáže. Dřevěná dvoukřídlá vrata průchodu z původního projektu jsme nahradili skládacími ocelovými prosklenými vraty, což umožňuje úplné otevření pasáže, prosklení zároveň může sloužit i pro vystavování plakátů. Nadsvětlíky těchto dveří jsou rovněž prosklené. Namísto cetrisových obkladů s nízkými vitrínami jsme podél stěn umístili vysoké ocelové výkladce pro plakáty a na strop kovový podhled s prořezanými grafickými názvy filmů. Lemování stěn vitránami a podhled zároveň řeší i požadované zateplení průchodu. Na podlahu jsme namísto požadované žuly použili klasické lité terazzo. Osvětlení pasáže jsme navrhli jako nepřímé, ve výkladcích a nad pohledem.
Vstupní schodiště na dvorek a požadovaný kryt na popelnice jsme se snažili tvarově zgeometrizovat a upravit tak, aby byly v souladu s řešením kina umístěného ve dvoře. Namísto kombinace polykarbonátu, žulových desek a oceli bylo vše nově navrženo v pohledovém betonu. Bohužel se dodavateli stavby nepodařilo provést pohledové betony tak, aby mohly zůstat pohledové, a válec byl provizorně omítnut. V dohledné době by měly být provedeny úpravy těchto povrchů z umělého kamene.
Na dvorku jsme zcela zrušili navrhované dřevěné květináče a stojací lampy a relativně malý dvorek jsme pojednali jako jednu nečleněnou plochu. Požadovanou betonovou dlažbu jsme navrhli v nejmenším čtvercovém formátu a v nejtmavší barevnosti. Povrch je dělen rastrem světlých kostek odkazujících na signalizaci letištních ranvejí. Tomu také odpovídá použití zavěšených žlutých a červených žárovek, které se využívají pro slavnostní nasvícení dvora.
Nový světelný poutař s nápisem KINO na fasádě činžovního domu vychází ve své podobě z původního tvarosloví. Nad vstupem do pasáže visí nové neonové logo kina.

Literatura

Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 16.02.10
Návštěvnost: 32028 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Moc příjemná změna:-) danliofer 25.03.10 17:51
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2014
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.