Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Vinařství La Grajera

Autor: Virai Arquitectos | Juan Manuel Herranz Molina, Marta Parra Casado
Adresa: Finca de La Grajera, Logroňo, Španělsko | mapa
Web: www.viraiarquitectos.es
Investor: Consejería de Agricultura, Ganadería y Desarrollo Rural. Gobierno de la Rioja
Náklady: 11 292 757 Euro Realizace: 2004-07, 09.209 – 06.2011

Soutěž: 05.2000 Zastavěná plocha: 6900 m²

© José Manuel Cutillas
Vinařství La Grajera se nachází pouze několik kilometrů od hlavního města provincie La Rioja. Návrh hledá rovnováhu mezi reprezentativností a snahou začlenit se do okolní krajiny. Snaží se vyvarovat jak exhibicionismu tak přílišnému maskování. Hmoty stavby se přizpůsobují nahodile zvlněnému terénu a těsně lemují přilehlý lesík aniž by do něj zasahovaly.
Prostory produkce vinařství jsou částečně umístěny pod terén. Nadzemní část je obložena pískovcem a její dynamický tvar mění architektonický prvek v součást přírody. Naproti této obrovské stavbě se nachází reprezentativní část vinařství, která má lehký obvodový plášť ze skla a tmavých keramických tvarovek. Třetí hmotou je malá zahnutá věž, která v sobě ukrývá administrativní prostory. Završuje východní stranu celého souboru a napomáhá vytvářet náměstí pro pěší se vstupy do různých prostor: do volného prostranství směrem k lesu a do krajiny.
Umístění těchto dvou vstupů v různých výškových úrovních dovoluje prostorám vinařství zůstat částečně pod zemí a využít sklon terénu. To vše napomáhá procesu produkce- stálá teplota zeminy, využití gravitace nebo přirozená ventilace. Materiálové provedení stavby se mění dle jednotlivých etap výroby vína, od  světlého exteriéru až po tmavý kamenný interiér.
Stavba se pokouší nalézt jednoduchá bioklimatická řešení, vzhledem k podnebí a místu, kde se nachází. Výsledná provedení mají často původ  v tradičních konstrukcích. Takto jsou obytné prostory umístěny na jih a stíní prostorám produkce a fermentace, které zůstávají pod zemí přikryty kaolínem. Tímto způsobem se snižují nároky na klimatizaci.
Výrobní prostory mají zelenou střechu, která napomáhá začlenění stavby do krajiny a slouží také jako tepelná izolace. Poloha a profil vinařství garantují přirozenou ventilaci budovy a eliminují potřebu mechanického odvětrávání. Mezi použitými konstrukčními systémy vyniká užití keramického fasádního prvku navrženého ateliérem Virai Arquitectos ve spolupráci se španělskou firmou Favetón. Nutnost použití žaluzií, které by pomohly chránit velké prosklené stěny pavilonu, vedla k hledání materiálu, který by vypadal homogenně v neprůhledných i prosklených částech fasády.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Romana Fukalová, 10.02.11
Návštěvnost: 40757 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.