Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Pečovatelský dům pro handicapované

Autor: Modum Architects | Andras Krizsan
Spolupráce: Ildikó Kőmíves, László Nagy
Statika: Ákos Medek, Gergely Szarka / MEDEK Iroda Ltd.
Projekt: Csaba Rosza / PUMPERO Bt.
Adresa: Máriaremetei út 80-82, Budapešť, Maďarsko | mapa
Investor: Sarepta Evangelical Institution, Budapešť
Projekt: 2012 - 2013 Realizace: 2013 - 2015
Užitná plocha: 2250 m²

Protestantská harmonie — V roce 2012 vyzvala maďarská Lutheránská církev několik vybraných architektonických kanceláří k účasti v soutěži na modernizaci a dostavbu evangelického domu pro handicapované „Sarepta” společně s návrhem nového residenčního objektu této instituce. Porota složená z profesionálů udělila první cenu Andrási Krizsánovi. Teprve po vydání stavebního povolení byla – souhrou šťastných okolností – církev schopna koupit další parcelu pro novou budovu na ulici Máriaremetei, nedaleko původní lokace uvedené instituce. Tato změna umožnila postavit dvě budovy.

Krizsán dokázal svůj koncept úspěšně přizpůsobit novému místu a soudobou hmotu objektu výborně sladit s okolní zástavbou rodinných domů. Navrhl dvoupodlažní (plus suterén) obytný blok vyhovující potřebám padesáti lidí s postižením.

Ve dvou nadzemních podlažích budovy ve tvaru písmene H se nacházejí na sobě nezávislá oddělení, každé pro 12 – 13 obyvatel, jež fungují jako samostané obytné celky. Většina ložnic je určena pro jednu osobu, nicméně najdeme zde i ložnice pro dva. Každé oddělení má k dispozici sociální zařízení, kuchyňku a společenskou místnost, jež slouží také jako jídelna. Ve střední části budovy, která leží mezi dvěma delšími křídly, se nachází obslužné místnosti, včetně pokoje první pomoci, pokojů sester, prostor pro uskladnění vozíků, prádla či plen. Do suterénu přivádí přirozené světlo a čerstvý vzduch světlíky. Zde se nacházejí prostory pro personál (šatny, sprchy, odpočinkové místnosti) spolu s kuchyní. Najdeme zde také výtah, protože celý objekt byl navržen jako bezbariérový.

Dispozice budovy využívá svažujícího se terénu, díky němuž nenabízí návaznost na exteriér pouze přízemí, ale také první patro. Křídla obrácená směrem ke svahu uzavírají nádvoří, kde se mohou odehrávat rozličné komunitní akce.

Stavba má racionální půdorys odkazující k puritánství, jednoduchosti a vysoce kvalitní soudobé architektuře. Namísto pravidelného rytmu okenních otvorů odpovídajícímu dispozici interiéru se architekt rozhodl pro nepravidelnost v jejich tvaru i rozmístění. Okna jsou občas zarámována tmavě šedým lemem, znejasňujícím charakteristiku fasády. „Pátá fasáda”, zelená střecha posiluje kvalitu okolí stejně jako komfort obyvatel domu.

Hovoříme o decentních, zdrženlivých architektonických řešeních a jejich užití se zdá být namístě. Puritánský, přesto universální vzhled budovy jí pomáhá splynout s okolními kopci, ulicemi a rodinnými domy.

kráceno redakcí

















Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 01.06.16
Návštěvnost: 11595 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.