Velvyslanectví severských zemí

Velvyslanectví severských zemí
Pět severských zemí (Norsko, Švédsko, Finsko, Dánsko a Island) se rozhodlo k neobvyklému kroku: nezvykle a pěkně po Skotsku postavit si společnou ambasádu na jediném pozemku. Za svoji architektonickou působivost vděčí 14,6 metru vysokému pásu ze semišově nazelenalých měděných lamel, který parcelu obkličuje a zároveň chrání před nesnesitelným provozem Klingelhöferstrasse. Uvnitř pásu jsou uspořádány hmoty úřadů jednotlivých národů a společného domu, jehož návrh, stejně jako vizionářský koncept celého okrsku, pochází od mladého vídeňského dua Berger & Parkkinen. Jednou z mnoha zajímavostí mikrourbanismu ambasád je jejich umístění a orientace k severu, které přesně odpovídá jejich rozmístění na mapě Evropy.
Jednotlivá velvyslanectví byla vybudována rozličnými architekty z příslušných zemí. Stavba ke společnému využití (Felleshus - cca. 2.500 m²) s vnějším náměstím před Rauchstrasse se nabízí jako vstup a informační centrum. Vedle lobby a sálu (cca. 100 míst) se zde nachází i recepce, otevřené schodiště vedoucí do výstavních místností, jídelen a konferenčních místností v prvním patře. V budově se též nachází přímo z Rauchstrasse přístupné společné konzulární oddělení všech velvyslanectví. Fasáda je tvořena vodorovnými pruhy dřeva a skel. Celý prostor pod měděným pásem je do hloubky jednoho podlaží podsklepen a nabízí zde 88 parkovacích míst. Plocha všech podlaží činí 13.000 m², cena byla 58 milionů €, z nichž 15 milionů € padlo na nákup pozemku. Nejen kvůli své architektonické, nýbrž juristické koncepci vzbudil tento záměr velkou pozornost. Podle předobrazu pozemku o více domech nachází se pět rozdílných kancléřských budov ve zvláštním vlastnictví daných zemí; základy a terén stejně jako společné budovy se nachází v podílovém společném vlastnictví zúčastněných zemí.


Finské velvyslanectví

Autor: VIIVA Arkkitehtuuri Oy (Rauno Lehtinen, Peka Mäki, Toni Peltola), Helsinki
Adresa: Rauchstrasse 1, Berlín, Německo
Realizace: 05/1997-06/1999
Finsko se stejným počtem obyvatel jako Dánsko, zřídilo svou ambasádu na společné parcele poblíž jižního konce Tiergarten. Tato země byla jedna z nejangažovanějších při realizaci projektu velvyslanectví severských zemí, poněvadž ji historie s tímto místem obzvlášť spojuje. Na tomto pozemku leželo finské zastupitelství, které bylo během 2. světové války zničeno. Jako první krok pro obnovení, usilovaly v červnu 1995 diplomati Finska a Švédska získat nazpět od přechodného vlastníka (města Berlína) plochy svých bývalých zastupitelstev. Následně byly budoucí parcely staveb vybrány tak, aby obzvlášť finské kancléřství leželo na předpokládaném původním místě. Hrálo do jim do karet i vítězství (soutěž byla omezena na území EU, Island a Norsko) rakousko-finského dua Berger & Parkkinen, jejichž návrh sloužil jako urbanistická regulace k následujícím národním soutěžím. Návrh vlastního domu pochází od finských architektů VIIVA Arkkitehtuuri Oy z Helsinek, kteří pojmenovali svůj návrh podle národního finského hudebního instrumentu - kantele. Trapézová forma budovy s užitnou plochou 1.860 m² sousedí na pozemku s Felleshus - společným domem. Půdorysná stopa ve tvaru písmene U vytváří vnitřní halu a otevřený březový dvůr, ze kterého je skrz velkoformátové okno v měděném pásu umožněn výhled na okolní město.
Uvnitř vícepodlažní haly nás zaujmou tři překrývající se schodišťová ramena. Umožňují napínavý přístup do všech čtyř podlaží, na kterých se nacházejí četné kanceláře, dvě konferenční místnosti a knihovna. Ve veřejnosti nepřístupné části přízemí se nachází i sauna. Všem místnostem bylo dopřáno vnější přirozené světlo. Lamelová dřevěná fasáda, okna stejně jako nábytek náleží k modulovému systému, který prochází celým domem. Architekturu celé stavby - syntéza finského dřeva, světlého pohledového dřeva a skla - doplňuje jemná režie rozptýleného světla. Tak jsou ku příkladu úzkými skleněnými pruhy propojeny příčky s obvodovou stěnou. Zaoblené obložení konferenčního sálu ve třetím podlaží bylo provedeno tradiční finskou uměleckořemeslnou technikou.
1.června byl velvyslancem Arto Mansala slavnostně ohlášen přesun ambasády z Bonnu do Berlína a na podzim roku 1999 se 40 zaměstnanců definitivně nastěhovalo do nové budovy.


Norské velvyslanectví

Autor: Snøhetta A.S. (Craig Dykers, Christoph Kapeller, Kjetil Thorsen), Oslo
Adresa: Stülerstrasse 3-5, Berlín, Německo
Realizace: 05/1997-léto 1999
Pro stavbu vybrali obyvatelé nejsevernější evropské země v národní soutěži známou architektonickou kancelář Snøhetta z Osla. Ve spolku severských ambasád jim připadlo místo ve středu zadní části mezi Islandem a Švédskem. Lichoběžníkový výřez parcely určil i výslednou formu budovy. Směrem k měděnému plotu se rozbíhají dvě vnější stěny s rámy z kovových roštů se zavěšenými stínícími prvky z leptaného skla. Mezi nimi vznikl malý spojující dvůr, do kterého se orientují veškeré kanceláře a místnosti pro hosty čtyřpodlažní budovy. Skrz lamely se nabízí pohled do zeleně na Klingelhöferstrasse. Vnitřní prostory ambasády jsou v naprostém protikladu k chladného vnějšku otevřenou a veselou kombinací dřeva a skla dveří s pestrobarevnými nátěry omítek.
Zatímco se ostatní zastupitelstva znázornit svoji identitu ve stavbě zelení a pro zemi typickými dřevinami, měla architektonická kancelář Snøhetta, jejíž jméno převzali od jedné norské hory jménem Sněžka, jiný nápad: architekti nechali odstřelit v lomu jihovýchodně od Osla obří 900 milionů let starý žulový masiv, naložili ho na loď do Berlína a konečně převezli jeřábem na místo. 14 metrů vysoká a 9 metrů široká deska byla zapuštěna do bazénu na společném náměstí a slouží jako vodní clona atmosféry volného prostoru mezi budovami.


Dánské velvyslanectví

Autor: 3XNielsen (Lars Frank Nielsen, Kim Herforth Nielsen), Arhus
Adresa: Klingelhöferstr. 1-2, Berlín, Německo
Realizace: 06/1996 soutěž, 05/1997-léto 1999
Také Dánsko se rozhodlo podobně jako čtyři zbývající země pro společné velvyslanectví v trojúhelníku zvaném Klingelhof. Velvyslanectví dánského království se otevírá hned do čela areálu hned naproti společnému domu (Felleshus). Hmota budovy navržená rodinným klanem Neilsenů se skládá ze dvou částí. Každá z nich je založena na rozdílné geometrii. Zatímco jednu stranu budovy tvoří jemná křivka měděných lamel, jejichž konturu odráží dřevěné obložení i v intriéru, řežou druhou stranu budovy ostré křivky rozbíhajícího se půdorysu stříbrné děrované plechové pláty. Dvůr, popisovaný též jako "panoptical room", byl zamýšlen jako zasklené atrium.


Islandské velvyslanectví

Autor: Pálmar Kristmundsson, Reykjavík
Adresa: Stülerstrasse 1, Berlín, Německo
Realizace: 05/1997-09/1999
Malá ostrovní země s bezmála 270.000 obyvateli postavila svoje zastupitelstvo podle projektu islandských architektů Pálmar Kristmundsson mezi ambasádami Dánů a Norů. 1.června 1999 byl oficiálně oznámen začátek stěhování velvyslanectví z Bonnu do Berlína - jejich spolupracovníci mohli jejich práci převzít počátkem července. Ve srovnání s partner- skými zeměmi odpovídá hmota islandské ambasády jedné třetině objemů ostatních budov. Prostorový program je přísně rozdělen do dvou celků: pětipodlažního kancelářského traktu a o jedno podlaží nižšího obslužného traktu. Obě části jsou propojeny prosklenou chodbou, která ústí do atria mezi samotnou budovou a vnějším měděným pásem, Na podlaze atria prosvítá pod kameny červené světlo, které má připomínat vulkanickou činnost Islandu. Jako vnější plášť kancelářského křídla byl zvolen rudý ryolith - islandský přírodní kámen, a pískovaný pohledový beton vedlejší budovy. Celý dům je osvětlen nepřímo přiváděným slunečním světlem.


Švédské velvyslanectví

Autor: Gert Wingardh Arkitektkontror, Göteborg
Adresa: Klingelhöferstrasse 1, Berlín, Německo
Realizace: 05/1997-léto 1999
Web: www.swedenabroad.com/berlin
Nejlidštěji, nejzajímavěji a nejpřívětivěji formovaná hmota v okrsku severských zemí výhradně za pomocí pro švédsko typických materiálů v nečekaných kombinacích.


Felleshus - budova ke společnému užití

Autor: Alfred Berger & Tiina Parkkinen, Vídeň
Adresa: Klingelhöferstrasse 2, Berlín, Německo
Realizace: 05/1997-léto 1999
Moje úchylka chodit v architektonicky významných stavbách na záchod se opět vyplatila. Mám odtud nejpůsobivější prostorový zážitek z celého domu.
0 komentářů
přidat komentář