Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Bytovy dům Unibrücke
Wohn- und Bürohaus Höttinger Au

Autor: manzl ritsch sandner architekten | Gerhard Manzl, Johann Ritsch, Manfred Sandner
Spolupráce: Wolfgang Klabacher, Paul Pointecker, Claudia Dorner, Betina Hanel
Adresa: Fürstenweg 5, Innsbruck, Rakousko | mapa
Investor: ZIMA
Projekt: 2003-08 Realizace: 2007-09
Soutěž: 2002 Užitná plocha: 5208 m²
Zastavěná plocha: 1384 m² Plocha pozemku: 2691 m²
Obestavěný prostor: 30998 m³

Názvy některých měst nepotřebují složité objasňování. V případě tyrolského Innsbrucku je jedná o doslovný překlad “Most přes řeku Inn“. Mosty mají za úkol spojovat, přesto si obě innsbrucká nábřeží uchovaly vlastní podobu. Zatímco pravý břeh Innsbrucku láká na historické památky císaře Maxmiliána, levá strana zůstala před nájezdy turistů uchráněna a nabízí na jižních svazích klidné místo k bydlení. V blízkosti Univerzitního mostu (Universitätsbrücke) však nemůže být o poklidném životě řeč. Na rohu rušné křižovatky navrhl místní architekt Gerhard Manzl rozpolcený dům se dvěma tvářemi. Zatímco kolemjdoucí stavbu vnímají jako bíle omítnutý monolit posetý řadou čtvercových oken, tak obyvatelé si dům spojují s pavlačemi a dřevěným atriem. Na vnitřní dvůr obložený svislými latěmi vede bezbariérový přístup skrze impozantní trhlinu, kterou lze bez obtíží projíždět i na kole.
Nároží domu obrácené do rušné křižovatky je ve spodní části seříznuté, aby se zpřehlednil provoz a získala větší plocha chodníku pro pěší čekající na přechodech. Současně s tím vznikla restaurace s krytou tribunou, odkud lze pozorovat okolní hemžení.
Celý blok se diagonálně rozpíná a reaguje na heterogenní zástavbu ze 60. a 80. let minulého století (výšková, solitérní, řadová, bytová, komerční). Objekt si zároveň přenáší i některé prvky (vnitřní dvory) z historického centra na opačném břehu řeky Inn.
V přízemí domu se kromě restaurace nachází také krytá parkovací stání. Ze zvýšeného atria je přímý vstup do šesti pronajímatelných kanceláří. V dalších poschodích jsou startovací byty, kterou uspokojí spíše studenty, avšak byty v nejvyšším podlaží disponují lodžií i rozumnou velikostí. V jižní části pozemku mohou obyvatelé využívat dětské hřiště umístěné v klidné zeleni, která tvoří protipól dopravní tepně na opačně straně domu.
Autor: Petr Šmídek, 05.07.17
Návštěvnost: 3852 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.