Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Skalní vily
Skalni vili

Autor: Arhitektura Krušec | Lena Krušec, Tomaž Krušec
Spolupráce: Gregor Košorok
Adresa: Plečnikova ulica, Celje, Slovinsko | mapa
Investor: Vender d.o.o.
Projekt: 2004-05 Realizace: 2006-07
Užitná plocha: 3300 m²

Obytný soubor “Skalní vily“ stojí na skalnatém svahu vyrůstajícím na východním okraji středověkého centra města Celje. Kopci, jehož vrcholu dominuje katolický klášter, je zaplněn rodinnými domy z první poloviny minulého století. Stejně velkorysá typologie předměstských vil zůstala zachována i po druhé světové válce, kdy se zástavba rozšířila z okolních kopců do spodní nížiny. Pozemek o rozloze 3300 m² se nachází v mimořádném svahu, proto zůstával po dlouho dobu nezastavěný, až na něm v letech 2006-07 vznikly dva vícepodlažní domy. Hlavním cílem při navrhování byla zachovat specifika místní typologie, která v průběhu desetiletí stala charakteristickou pro čtvrť známou jako Kamenný základ. Aby se podařilo uchovat nerušené výhledy ze stávajících okolních domů, jsou Skalní vily ze severní strany vysoké pouze dvě podlaží. Na jižní straně stavba kaskádovitě po terasách kopíruje svah a dosahuje výšky tří a čtyř pater. Každá obou hmot je dále rozdělena do samostatných bytových jednotek, které díky rozmanitému okolnímu prostředí výrazné individuální znaky. Dispoziční řešení každého bytu co nejlépe odpovídá proměnlivému okolí stavby. Byty ležící ve spodních třech podlažích jsou přímo spojeny se zahradou zatímco byty v horních patrech jsou uspořádány kolem velkých slunečních teras. Jediný byt bez terasy na oplátku disponuje velkým venkovním prostorem na střeše domu. Každý z bytů tak nabízí výhody přímého spojení s venkovní terasou nebo zahradou s panoramatickým výhledem na siluetu Celje. Pohledy na město Celje s jeho středověkým hradem a okolní kopcovitou krajinou převládají ve většině místností. Parkování pro obyvatele a hosty je vyřešeno suterénním podlažím spojujícím obě budovy. Většina dopravy se odehrává v podzemí, čímž mohl být zachován zelený ráz svažitého pozemku. 
autorská zpráva
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 23.07.10
Návštěvnost: 26942 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Zasazeni do okoli... Jaroslav Tvrdoň 29.07.10 09:03
Hlavně ta typologie... :-) Jan Růžička 29.07.10 09:07
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2014
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.