Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Truhlárna a elektrárna na biomasu Mehrerau
Tischlerei und Biomasseheizwerkkraft Mehrerau

Autor: cukrowicz.nachbaur architekten | Andreas Cukrowicz
Spoluautor: Anton Nachbaur-Sturm
Spolupráce: Michael Abt, Stefan Abbrederis, Clemens Hämmerle
Adresa: Forellenweg 3, Břežnice, Rakousko | mapa
Web: www.mehrerau.at
Investor: Zisterzienserabtei Wettingen-Mehrerau
Projekt: 2012-13 Realizace: 2013
Užitná plocha: 3218 m² Zastavěná plocha: 4284 m²
Plocha pozemku: 7115 m² Obestavěný prostor: 15677 m³

Nízký dřevěný kvádr na západním předměstí Břežnice se nijak neliší od ostatních skladových a výrobních krabic. Kompaktní objekt s fasádou ze svislých latí nevyniká krásou ani nápaditostí. Nepotřebuje přitahovat pozornost, ale plnit svou náročnou funkci. Běžnému oku stavba unikne. O to pozorněji bychom se měli soustředit na vnitřní využití, kde se bezodpadově zpracovává dřevo vytěžené v přilehlých lesích. Snoubí se tu dvě funkce: truhlárna s pilou a elektrárna spalující biomasu. Tato nenápadná dřevěná krabice od ateliéru Cukrowicz Nachbaur co nejefektivněji zužitkovává obnovitelný materiál, který je strategický pro celou místní ekonomiku a udržuje ji v chodu po staletí bez potřeby vnějších zásahů. Lesy ve Vorarlbersku patří soukromým osobám, obcím nebo církvi, které materiál vytěží a na místě spotřebují. Za několik generací lesy opět vyrostou a domy si řeknou o rekonstrukci.
V tomto případě truhlárna s elektrárnou slouží územnímu opatství Wettingen-Mehrerau, jehož počátky na březích Bodamského jezera sahají až do 7. století. Na počátku 13. století zde byl vysvěcen cisterciácký klášteru Wettingen-Mehrerau, které dodnes není součástí žádné církevní provincie, ale je přímo podřízené Svatému stolci ve Vatikánu. Na základech raně románské baziliky je dnes rozlehlý klášter z poloviny 18. století od barokního mista Franze Antona Beera. V roce 1923  přibylo k areálu sanatorium využívající nově objevený léčebný pramen. Autorem této stavby nebyl nikdo jiný než Clemens Holzmeister, jeden z nejvýznamnějších rakouských autorů sakrálních staveb v minulém století. Stavět na místě s tak významnou historií je zavazující.
Minimalistický dřevěný kvádr od Cukrowicz Nachbaur nahradil bývalou truhlárnu, která vyhořela. Před velkým požárem zůstaly ušetřeny pouze záložní generátory, které se staly součástí nového návrhu. Kromě sousedním budov s dlouhou historií byla při navrhování určující také krajina s rozlehlými pastvinami otevřenými k jezeru.
Vnitřní uspořádání objektu vychází z co nejefektivnějšího provozu. Za robustní dřevěnou fasádou zůstává ukrytý otevřené nádvoří, které zabírá téměř třetinu zastavené plochy, kde je skladováno dřevo, které může volně schnout.  Odpadní materiál z pily a truhlárny pak je dále využíván na kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie z biomasy. Jedná se o efektivní skloubení dvou provozů zpracovávajících obnovitelné zdroje s nulovým odpadem. Příklad v Mehrerau je zároveň ukázkou, že se nevylučuje průmyslová výroba se spalovnu v blízkosti rekreační zóny. Přes silnici totiž leží stanový kemp a sto metrů nedaleko kotví jachty místního lodního klubu.











Autor: Petr Šmídek, 18.08.17
Návštěvnost: 4224 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.